Cod portocaliu de viscol și ninsori valabil pentru șapte județe din România

Agenția Națională de Meteorologie a emis joi seară un cod portocaliu de viscol pentru județele: Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi şi parţial, Buzău.

drum zapadaÎn cele șapte județe, meteorologii spun că sunt prognozate ninsori abundente şi vânt puternic, care va putea depăşi 70 de kilometri pe oră.

Codul portocaliu de viscol este valabil pentru intervalul 25 ianuarie ora 4.00 – 25 ianuarie ora 14.00.

În sudul şi centrul Moldovei va ninge şi se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări care vor depăşi la rafală 70 km/h şi va fi viscol ce va determina reducerea vizibilităţii sub 50 m.

În judeţele Vrancea, Bacău, nordul judeţului Galaţi şi în zona de munte a judeţului Buzău ninsoarea va fi mai puternică în prima parte a intervalului, apoi va slăbi în intensitate, dar vântul va continua să bată cu putere viscolind şi troienind zăpada.

În intervalul menţionat, va ninge în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi a Munţilor Bucegi, iar în primele ore va continua să plouă abundent în nordul Dobrogei şi al Munteniei. Vor mai fi condiţii polei.

În estul şi sud-estul ţării vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…60 km/h.

Vor fi ninsori şi în partea de vest, nord-vest şi centru a ţării, izolat mai consistente în Transilvania.

Începând din seara zilei de joi, în sudul şi sud-estul ţării vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, local peste 25 l/mp, sub formă de ploaie în Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, mixte în sudul Banatului şi mai ales ninsori în cea mai mare parte a Moldovei şi la munte. Pe arii restrânse se va semnala polei.

În toate aceste regiuni, vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală de 50…60 km/h.

În judeţele Vrancea, Bacău, nordul judeţului Galati şi în zona de munte a judeţului Buzău, precum şi în Carpaţii de Curbură, vântul va depăşi la rafală 60 km/h şi va fi viscol cu precădere în a doua parte a intervalului.

Intensificări temporare ale vântului vor mai fi şi în Muntenia şi Dobrogea, iar în Transilvania va continua să ningă.

Iar începând din noaptea de vineri spre sâmbătă şi până duminică, temporar vor fi ninsori şi intensificări ale vântului în sudul şi sud-estul ţării.

>