Breaking news

Cod portocaliu de urgenţă pentru Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, la ora 15.00, o avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru județele Arad, Timiş, Caraş Severin şi Hunedoara.

breaking-newsAveritzarea este valabilă de la ora 15.10 la 16.10, pentru zonele: Județul Hunedoara: Brad, Baia de Criș, Burjuc, Dobra, Gurasada, Ilia, Lăpugiu de Jos, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vorța, Zam; Județul Arad: Hălmăgel, Hălmagiu;

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie, grindină de dimensiuni medii și mari
Fenomene asociate : averse care pot depăși 30-35 l/mp

Administrația Națională de Meteorologie a emis, tot miercuri miercuri, o avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău, valabilă de la ora 16:00, și a instituit Cod galben de furtuni pentru restul țării, mai puțin județele Constanța și Tulcea, începând cu ora 11:00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 20 septembrie, ora 16:00 — 21 septembrie, ora 6:00, în județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 de litri/metrul pătrat.

Totodată, începând de miercuri, ora 11:00, restul țării intră sub incidența unui Cod galben de furtuni, până joi la ora 21:00, cu excepția județelor Constanța și Tulcea.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 — 30 l/mp, cu precădere în nord-vestul țării, și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse, de 50-60 l/mp.

Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55-60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65-70 km/h și vijelii.

Măsuri dispuse de IGSU pentru intervenția în sprijinul populației care poate fi afectată de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase.

Începând din această dimineață, cea mai mare a țării se află sub atenționare de Cod Galben care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină și cantități de apă însemnate.
De asemenea, meteorologii informează că până joi seara, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Totodată, începând de astăzi, de la ora 16.00, până mâine la ora 10.00, județele Prahova, Dâmbovița, Buzău, Vrancea și Bacău se vor afla sub incidența avertizării de Cod Portocaliu, caracterizat de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și înregistrarea de cantități importante de apă pe arii extinse, cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența codurilor de vreme rea.

Totodată, la nivelul unităților subordonate IGSU din județele vizate, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în județele aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, din ordinul inspectorului general al IGSU, vor fi dislocate detașamente operative formate din câte 10 pompieri care vor încadra tehnică destinată intervenției la inundații, după cum urmează:

De la ISU Vaslui →  La ISU Bacău (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU Tulcea →  La ISU Buzău (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU Galați →  La ISU Vrancea (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU București-Ilfov →  La ISU Dâmbovița (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

De la ISU Călărași →  La ISU Prahova (un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții)

Situația la nivel național va fi atent monitorizată de către Centrul Operațional Național din cadrul IGSU.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

>