Breaking news

Cod portocaliu de inundaţii, pentru ziua de duminică

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea de inundaţii pentru ziua de duminică, 27 mai 2012.

Fenomenele care vor apărea sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri cu depăşiri ale cotelor de apărare.

Avertizarea este în vigoare până la ora 15.00, iar bazinele hidrografice care vor fi afectate de inundaţii sunt Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caras, Nera, Cerna,  Jiu, Olt.

Codul portocaliu este instituit având în vedere viitura formata pe Jiu, Filiasi şi pe Gilort. La Răcari nivelul apelor adunate de pe urma ploilor se va situa cu 30 – 50 cm peste cota de inundaţii.

Codul galben se menţine pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, pe Jiu, pe Olt, pe Râul Negru şi pe afluenţii Oltului inferior.

Codul galben înseamnă risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporita în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii. În acest caz este vorba despre depăşirea cotelor de atenţie.

Codul portocaliu presupune risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor. Sunt depăşite cotele de inundaţie.

Codul roşu înseamnă risc de viituri majore. Ameninţare directă şi generalizată asupra siguranţei persoanelor şi bunurilor. În acest caz sunt depăşite cotele de pericol.

>