Breaking news

Cod galben de ninsori abundente și viscol în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri, o avertizare cod galben de ninsori abundente și viscol, în 31 de județe plus București. Avertizarea meteo este valabilă în intervalul 26 decembrie, ora 20,00 – 29 decembrie, ora 23,00.

cod rosu de ninsoriDupă o lună decembrie blândă, fără zăpadă și un Crăciun însorit, iarna își reintră în drepturi. Meteorolorgii au emis vineri o avertizare de cod galben de ninsori.

Astfel, în sudul, sud-estul şi local în centrul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali va ninge şi se va depune strat de zăpadă, ce va depăşi local 20 cm.

În Dobrogea, iar în prima parte a nopţii de vineri 26 decembrie spre sâmbătă 27 decembrie şi în Muntenia şi Oltenia, precipitaţiile vor fi mixte şi, izolat, vor fi depuneri de polei.

Vântul se va intensifica în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăşi 45…55 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

Începând de duminică seara ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Lunca Dunării şi în Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea şi în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

Urmare a acestor avertizări meteo, Ministerul Administrației și Internelor a anunțat vineri dimineață, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Monica Dajbog, că ministrul Gabriel Oprea a cerut structurilor operative ale MAI, luarea tuturor măsurilor pentru evitarea producerii unor situații de urgență, cauzate de aceste schimbări ale vremii.

”Având în vedere că în aceste zile, mulți români sunt în vacanță și călătoresc foarte mult, principala prioritate a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne pentru următoarele zile este asigurarea unei circulații fluente și evitarea blocajelor, pe principalele artere rutiere – autostrăzi, drumuri naționale și drumuri județene. Poliția rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto și pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situația meteo impune închiderea unor secțiuni de drum afectate de viscol. La nivel național, în această perioadă, acționează, în medie, 1.600 de polițiști rutieri. La aceștia se adaugă aproximativ 7.000 de polițiști de la structurile de ordine publică. Autoritățile locale din zonele vizate de avertizările de viscol și ninsoare vor fi pregătite să intervină cu utilajele de deszăpezire și materiale antiderapante pe toate drumurile, în special pe autostrăzi, drumuri naționale și județene, pentru curățarea drumurilor și menținerea unui trafic rutier fluent. În cazul în care se va impune închiderea unor secțiuni de drum, autoritățile locale trebuie să fie în măsură să asigure spații de cazare celor rămași blocați departe de casă din cauza viscolului”, a spus Monica Dajbog.

Totodată, la nivel teritorial, autoritățile locale trebuie să aibă o situație cât mai exactă cu persoanele care au nevoi medicale speciale – femei însărcinate, bătrâni, dializați, astfel încât intervenția în sprijinul acestora să se facă în timp util.
În caz de nevoie, aceste persoane vor fi evacuate pentru a nu rămâne izolate.

Forţele Ministerului Afacerilor Interne s-au mobilizat în toate judeţele vizate atenționările de viscol și ninsori, iar Departamentul pentru Situații de Urgență va coordona toate misiunile care presupun intervenția pentru salvarea unor persoane aflate în pericol.

Începând de astăzi, în județele aflate sub atenționare meteorologică vor fi activate grupele operative ale Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, în vederea gestionării cu promptitudine a situațiilor de urgență.

În funcție de dinamica fenomenelor meteorologice, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus măsurile pregătitoare pentru ridicarea gradului de alertă al dispozitivului de forțe necesare intervenției pentru limitarea efectelor viscolului.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne funcționează în regim de permanență, 24 de ore din 24, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervențiilor.

Odată cu accentuarea fenomenelor meteorologice, cel mai probabil, duminică dimineață urmează a fi convocat de către vicepremierul Gabriel Oprea Comandamentul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

>