Breaking news

Cod galben de ninsori abundente în 25 de județe ale țării

loading...

Pompierii sunt în alertă după ce meteorologii au emis o atenționare de cod galben de ninsori valabilă pentru 25 de județe din România.

zapada-pompieriJudețele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Buzău, Brașov, Cluj, Caraș Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vrancea, sunt vizate de codul galben de ninsori.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus asigurarea rezervei de personal şi activarea, la nevoie, a grupelor operative în cele 25 unităţi din judeţele vizate de codul galben de ninsori.

Având în vedere fenomenele meteorologice prognozate, manifestate prin intensificări ale vântului, ninsori viscolite şi precipitaţii sub formă de ninsori sau mixte, peste 2.600 pompieri sunt pregătiţi să intervină, cu 540 mijloace tehnice, în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zonele unde s-ar putea produce evenimente care pot pune în pericol viaţa semenilor sau a bunurilor acestora.

În zonele aflate sub incidenţa atenţionării meteorologice, misiunile de acordare a primului ajutor medical calificat vor fi asigurate de cele 191 echipaje SMURD, iar alte 36 (ATPVM și ambulanțe aflate în rezervă) sunt pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune.

La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu cele 22 autovehicule şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNADNR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii.

La nevoie, echipajele de salvatori vor fi dislocate, imediat, în zonele de risc pentru evacuarea populaţiei, animalelor şi bunurilor aflate în pericol, precum şi pentru limitarea şi înlăturarea eventualelor efecte negative.

Evoluţia fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, la nevoie, fiind posibilă completarea forțelor și tehnicii de intervenție de la alte inspectorate care nu se află sub incidența avertizărilor de vreme rea.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

loading...