Breaking news

Cod galben de frig, ger și ninsori în toată țara. Comandamentul de iarnă a fost activat

Meteorologii aduc vești proaste pentru români. De duminică noapte în vigoare un cod galben de ninsori, frig şi vânt puternic, avertizarea meteo fiind valabilă în majoritatea regiunilor țării.

cod portocaliu de ninsoriÎncepând din această seară, temperaturile scad până la -10 grade și va începe să ningă la munte. După care, ninsorile se vor extinde apoi în toată ţara.

În intervalul 25 noiembrie, ora 02:00 – 28 noiembrie, ora 08:00, vremea se va răci accentuat, temperaturile vor scădea cu aproximativ 5 grade sub mediile climatologice ale perioade.

În a doua parte a nopţii de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni 25 noiembrie, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în toate masivele montane, iar pe parcursul zilei de luni şi în regiunile vestice, nordice şi centrale.

În Carpaţii Meridionali şi Orientali, cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp.

La munte şi trecător în nordul Moldovei, viteza vântului la rafală va depăşi 70-80 km/h, viscolind ninsoarea.
Intensificări temporare ale vântului vor fi şi în celelalte regiuni, cu precădere în cele estice şi sud-estice, unde se vor atinge 55-65 km/h.

Marţi, 26 noiembrie, şi miercuri, 27 noiembrie, va mai ninge în sud-vestul şi local în sudul ţării.

Din cauza avertizării meteo, Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut Comandamentului de Iarnă constituit la nivelul Ministerului Transporturilor, să se asigure că toate companiile din subordinea/autoritatea ministerului sunt pregătite de intervenție.

Încă de la constituirea Comandamentului de Iarnă, în octombrie, am cerut participanților să facă toate diligențele pentru a se pregăti de intervenție în cazul ninsorilor. Cel mai important este ca pasagerii să călătorească în siguranță, iar in cazul in care se petrec lucruri neprevăzute să se poată interveni operativ și în timp util”, a declarat Ramona Mănescu, Ministrul Transporturilor.

În acest sens au fost luate o serie de măsuri la nivelul CNCF CFR SA, a Administrației Fluviale a Dunării de Jos- RA Galați și la nivelul celor patru aeroporturi din subordinea MT: Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanta, Aeroportul Traian Vuia din Timișoara și aeroporturile Henry Coandă si Aurel Vlaicu din București.

La CNCF CFR SA au fost verificate macazele și starea tehnică a celor 34 de pluguri. Sunt încă în curs de amplasare panourile parazăpadă care vor proteja porțiunile de cale ferată expuse. Dintr-un stoc existent de 30.000 de panouri-parazăpadă, până în prezent au fost montate peste 50 la sută. Vagoanele plug vor interveni în caz de ninsoare, în situația în care grosimea stratului de zăpadă nu depășește un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor masive de zăpadă și a intensității viscolului nu există siguranța că trenul va ajunge în staţia vecină, șeful secţiei de district poate dispune închiderea liniei.

AFDJ Galați RA intervine în cazul problemelor legate de navigația pe Dunăre, în acest sens, pentru asigurarea transportului naval, au fost pregătite de intervenție remorcherele de spargere a gheții și au fost încheiate contracte cu societăți care dispun de nave pentru participarea la intervenții în caz de nevoie. În plus, au fost stabilite navele care vor fi ancorate în porturi, precum și măsurile care vor fi luate în acestea.

Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au fost luate măsuri pentru asigurarea continuității stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.

>