Breaking news

Clasa a IX-a este mutată din nou la liceu iar învățătorii nu mi sunt obligați să aibă facultate

Ministerul Educației se pregătește să ia o serie de măsuri în acest an care vor bulversa din nou învățământul românesc. Remus Pricopie lasă clasa a IX-a la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, aşa cum prevede Legea Educaţiei concepută de Daniel Funeriu.

scoalaÎn România, odată cu schimbarea miniștrilor și guvernelor, în învățământ se schimbă totul după bunul plac la miniștrilor. Așa se face că Pricopie și Funeriu joacă ping-pong cu clasa a IX. Ba e la liceu ba e la gimnaziu ba înapoi la liceu. Nici elevii nu mai știu unde mai sunt încadrați.

Legea educației va fi modificată din temelii prin ordonanță de urgență. Cea mai importantă propunere adoptată marţi în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor este rămânerea clasei  IX-a la liceu, eliminându-se prevederea din Legea Educaţiei conform căreia aceasta urma să treacă la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016.

Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa numărul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numărul 1 nu mai face parte din liceu. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în Gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare”, a precizat Remus Pricopie.

O altă modificare esenţială este eliminarea probei transdisciplinare pentru elevii de clasa a VIII-a, prevedere-cheie a actualei Legi a Educaţiei. Potrivit noii prevederi, votate , marţi, în comisie, evaluarea prin care vor trece elevii clasei a VIII-a va cuprinde trei probe scrise: la limba română, la matematică şi la o limbă străină şi o probă practică de calculator, susţinută de elevi în timpul anului şcolar.

Tot prin amendarea Ordonanţei 92, Guvernul elimină cu totul termenul pe care învăţătorii şi educatorii îl aveau pentru a urma studiile superioare. Astfel, conform noii prevederi, respectivele cadre didactice nu vor mai fi nevoite să urmeze o facultate până în anul 2018.

Pragurile de 20 de ore pentru învăţământul primar, 25 de ore pentru gimnaziu şi 30 de ore pentru liceu au fost anulate, urmând ca noile direcţii să fie stabilite prin ordin de ministru.

>