Breaking news

Cioloș își retrage electronista de la Justiție. Cristina Guseth s-a făcut de râs în Comisia Juridică

Dacian Cioloș a retras-o luni noapte, pe Cristina Guseth, electronista propusă de premierul desemnat pentru Ministerul Justiției. Decizia a fost luată după ce Guseth s-a făcut de râs în timpul audierilor din Comisia Juridică a Parlamentului, unde a dovedit că habar nu are să lege două cuvinte.

ciolos - gusethÎn jurul orei 1,30 dimineața, Dacian Cioloș a postat pe contul său de facebook un mesaj prin care anunță că o retrage pe Cristina Guseth de la Justiției și va propune alt ministru.

Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineaţă voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere”, a scris premierul desemnat Dacian Cioloş, pe contul sau de Facebook, în jurul orei 1.30.

Cristina Guseth, directorul fundaţiei Freedom House România și fost director al Fundația Soros pentru o Societate Deschisă, s-a făcut de râs în Comisia Juridică, unde a fost audiată pentru funcția de Ministru al Justiției.

Deputata ALDE Steluța Cătăniciu i-a cerut Cristinei Guseth să detalieze obiectivul privind întărirea legislației și consolidarea integrității în instituțiile publice prin revizuirea sistemului de imunități.

„Întrebarea mea este raportată la acest obiectiv al dvs. și, implicit, al Guvernului din care, probabil, veți face parte. La ce instituții publice vă referiți și dacă instituția prezidențială face parte se regăsește în cadrul acestor instituții? Ce înțelegeți prin sistemul de imunități pe care doriți să-l revizuiți și cum doriți să o faceți în mod concret, care este procedura pas cu pas?”, au fost întrebările deputatei Cătăniciu.

Cristina Guseth, a răspuns în următorul fel: Este imunitatea pentru opinia politică, dar este și imunitatea în fața legii care îi așază pe unii deasupra legii”, a completat aceasta. (…) Cred că pentru a funcționa un stat în regim democratic este foarte important ca președintele să aibă imunitate pe perioada mandatului. În afară de imunitatea pe care o are președintele…

Bogdan Ciucă a intervenit spunând că acesta a fost răspunsul la o parte din întrebare, respectiv că președintele trebuie să aibă imunitate, dar i-a amintit că întrebarea era mai complexă și se referea la ce la alte instituții se referă atunci când vorbește de imunități și la revizuirea sistemului.

„Mie mi se pare că aici ar trebui făcut referire la administrația centrală și locală. După știința mea, oamenii care lucrează, funcționari publici nu au imunitate și când vorbim de imunitate vorbim de imunitate pentru o funcție aleasă. Este imunitatea pentru declarații politice„, a precizat Guseth.

Președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților a întrebat-o pe Steluța Cătăniciu dacă este mulțumită de răspuns.

„Să răspund eu? (…) Aștept răspunsul. Nu vă supărați. Aici noi audiem. Vă rog să mă credeți că sunt de foarte bună credință. Exact la fel ca toți colegii mei din această sală. Vă rog să aveți în vedere că audiem viitorul ministru al Justiției. Dacă dvs. considerați că este doar o simplă formalitate, atunci eu renunț la a primi răspunsul la întrebarea pe care eu am adresat-o. E o întrebare de bun-simț, cea mai simplă întrebare având în vedere statul de drept pe care stimata doamnă îl clamează și îl apără de 25 de ani. (…) Dacă această audiere este serioasă, aștept răspuns și vă rog să nu treceți mai departe până când nu se va răspunde la această întrebare”, a afirmat Cătăniciu.

După o nouă încercare în care deputata Cătăniciu a dorit să i se răspundă la întrebare, Cristina Guseth a subliniat că s-a făcut programul de Guvernare într-un interval foarte scurt.

„Doamnă, suntem într-un moment în care s-a format un guvern pentru a depăși o situație destul de complicată, pentru a depăși o criză de încredere pe care o au politicenii. S-a făcut acest program de guvernare într-un interval foarte scurt, deci nu să mă întrebați de proceduri acum, într-un moment în care nu am ajuns să facem planuri de acțiuni, și suntem doar în faza în care ne propunem să creștem integritatea în administrația publică. Da, încă nu au fost stabilite, vor fi stabilite, acesta este răspunsul meu și nu știu prin ce proceduri vor fi stabilite”, a arătat Cristina Guseth.

În ciuda faptului că a fost incapabilă să răspundă coerent la întrebările din Comisia Juridică, Cristina Guseth a obținut avizul favorabil al comisiilor reunite ale Parlamentului. Directoarea Freedom House a fost pusă în dificultate de întrebările pe tema imunităților.

Cristina Guseth este directorul fundaţiei Freedom House România. A iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă și a coordonat programul școlii BBC în România. Din 1998, este director al Freedom House România, fundaţie care organizează concursul „Tânărul Jurnalist al Anului”, susține jurnalismul de investigație și derulează proiecte de pregătire a magistraților în achiziţii publice, concurenţă, confiscare extinsă, relația cu media, integritate și politici anticorupție. Între 2005-2007 a coordonat relaţiile media ale Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.

Cristina Guseth a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic din București, în 1983.
A urmat apoi mai multe cursuri de specializare: un curs referitor la managementul de proiect și la managementul timpului (Project Management and Time Management), susținut, la București, de către o echipă de consultanți British Council (1993); un curs de ”Engleză pentru străini”, nivel avansat, la International House din Londra (1994) și un curs în domeniul comunicațiilor, de pregătire atât în tehnicile interviului și ale talkshow-ului, cât și în tehnicile multimedia, susținut de Colegiul Emerson din Boston, la Atena, în Grecia (1995).

În perioada decembrie 1991 — noiembrie 1997, a fost director de programe la Fundația Soros pentru o Societate Deschisă. Aici a deținut mai multe funcții, de la coordonator de programe la director de programe și membru al Consiliului Executiv (1995-1996). A coordonat o gamă largă de programe și de proiecte în diferite domenii, precum media, administrație publică, educație (studii sociale și politice), integrarea europeană și societatea civilă, însumând un buget de peste 4 milioane de dolari americani.