Cine a fraudat votul la Eurovision? Italia sau EBU?

Un scandal de proporții internaționale cuprinde concursul Eurovision 2013. Și asta din cauza votului din finala de sâmbătă seară care a fost fie trucat de Italia fie greșit cu sau fără intenție de EBU.

vot fraudat italiaTeleviziunea națională din Italia, RAI, care este membră a EBU (European Broadcasting Union), a publicat pe site-ul său lista cu voturile primite de la telespectatori de cele 26 de finaliste de la Eurovision 2013.

Potrivit televotingului din Italia, România a primit cele mai multe apeluri și SMS-uri și s-a clasat pe primul loc, și drept urmare a primit 12 puncte. Numai că în finala de sâmbătă a primit un singur punct. Iar Spania a primit 2 puncte, deci trebuia să aibă cel puțin cât România, adică 12 puncte sau de ce nu 13 puncte. Numai că Spania nu a primit niciun punct de la televoting. Iar de la Juriul italian putea primi maxim 12 puncte. Iar de aici începe nebunia calculelor care nu pușcă cu notele finale, anunțate de Italia în finala de sâmbătă.

Clasament televot Italia, finală Eurovision 2013: România – 23,23%, Moldova – 13,79%, Ucraina- 13,23%, Grecia – 11,94%, Rusia  – 5,01%, Danemarca  – 3,2%, Malta – 3,07%, Ungaria 2,93%, Azerbaijan – 2,47%, Lituania – 2,27%.

În finala Eurovision 2013, Italia a acordat puncte următoarelor țări: România 1 punct, Spania  2 puncte, Ungaria 3 puncte, Moldova 4 puncte, Ucraina 5 puncte, Lituania 6 puncte, Grecia 7 puncte, Norvegia 8 puncte, Malta 10 puncte, Danemarca 12 puncte.

După ce am cumulat notele date de juriul național, care are pondere de 50%, România trebuia să primească în finala de sâmbătă de la Italia 10 puncte, în realitate am primit doar un punct. Moldova a primit 4, deși trebuia să primească 8 puncte.

Juriile naționale din cele 39 de țări participante la ediția 2013, au votat vineri seară, când a avut loc repetiția oficială de la Eurovision. iar telespectatorii au votat sâmbătă seară, după ce toți cei 26 de concurenți au terminat de cântat.

Voturile finale anunțate de fiecare țară participantă se calculează astfel: 50% televoting + 50% juriu național.

După ce juriile naționale au votat vineri seară, rezultate au fost trimise în aceeași seară la EBU și ținute sub cheie până a doua zi.

Televotingul din fiecare țară de sâmbătă seara a fost făcut de firme agreate de EBU, care au trimis rezultatele direct la EBU.

Astfel că fiecare prezentator din fiecare țară citea în direct când îi venea rândul, punctele calculate de EBU, după contopirea juriului național cu televotul.

Deci calcul punctelor fiecărei țări a fost realizat sâmbătă seară la EBU, în Suedia unde era găzduit Eurovisionul.

Președintele statului Azerbaidjan a cerut o anchetă la televiziunea națională pe motiv că votul a fost falsificat, astfel că Rusia nu a primit niciun punct.

Întrebarea care se pune acum este următoarea: Cine a greșit calculul la votul Eurovision? Italia sau EBU? Cine a fraudat votul la Eurovision???

Lucrurile se pot lămuri doar dacă toate cele 39 de țări participante vor face publice atât notele date de juriile naționale cât și rezultatele de la televoting. Atunci s-ar vedea în ce hal a fost trucat votul final la Eurovision 2013.

>