Breaking news

Cinci țări arabe au rupt legăturile diplomatice cu Qatar și au închis granițele

Scandal diplomatic uriaș în Orientul Mijlociu. Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Cele cinci țări acuză administrația de la Doha de destabilizarea regiunii și de sprijinirea terorismului, scrie BBC.

qatarCoaliția arabă condusă de saudiți, care luptă împotriva rebelilor Houthi din Yemen, a expulzat și Qatarul din alianța sa din cauza „practicilor de întărire a terorismului” practicate de Doha și sprijinului acordat grupărilor teroriste, „inclusiv Al-Qaeda și Daesh (ISIS)”, transmite SPA.

Egiptul l-a somat pe ambasadorului Qatarului la Cairo să părăsească țara în 48 de ore și și-a rechemat reprezentantul său în Doha, a transmis, luni, ministrul de Externe. „Ambasadorul din Qatar a fost convocat astăzi și a primit o notificare formală privind expirarea acreditării sale în Egipt și a primit 48 de ore să părăsească țara”,  se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe egiptean.

Prețul petrolului a crescut după ce Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au declarat că vor suspenda călătoriile în aer și pe mare către și din Qatar. Potrivit analiștilor economici, decizia luată luni este puțin probabil să afecteze exporturile de energie din Golf, dar va avea efecte profunde asupra Qatarului.

Etihad Airways, Emirates și Fly Dubai vor suspenda de marți zborurile spre și dinspre Doha. Și Qatar Airways a anunțat că va suspenda cursele către Arabia Saudită.

Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a declarat că ruperea legăturilor diplomatice între mai multe ţări arabe şi Qatar nu va afecta lupta împotriva terorismului şi a făcut un apel la rezolvarea neînţelegerilor, informează Reuters.

Guvernul recunoscut pe plan internațional al Yemenului a anunțat, luni, că rupe relațiile cu Qatar, acuzând Doha că a colaborat cu dușmanii săi în mișcarea Houthi, a raportat agenția de știri de stat Saba, citată de Reuters. „Felul în care a reacționat Qatarul la lovitura de stat a Houthi și sprijinirea grupurilor extremiste au devenit clare”, a declarat guvernul.

Qatar numește decizia celor patru țări arabe de a rupe legăturile diplomatice nejustificată și neîntemeiată.

„Măsurile sunt nejustificate și se bazeazăpe acuzații și afirmații care nu au nicio bază reală”, a declarat ministerul de Externe al Qatarului. El a anunțat totuși că aceste decizii nu vor „afecta viața normală a cetățenilor și a locuitorilor”

Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen acuză Qatarul că susține grupuri teroriste, inclusiv Frăția Musulmană. Agenția de știri din Arabia Saudită, SPA, a spus că Riyadhul și-a închis granițele pe uscat, mare și prin aer. Oficialii  saudiți au spus că s-a luat această decizie pentru a-și „proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului”.

Egiptul și-a închis spațiul aerian și porturile pentru toate transporturile Qatar, a transmis ministerul de Externe.

Emiratele Arabe Unite au dat diplomaților Qatarului 48 de ore să părăsească țara. Abu Dhabi acuză Doha de „sprijinirea, finanțarea și adoptarea terorismului, a extremismului și a organizațiilor sectare”, a declarat agenția de știri de stat WAM.

Qatar – disfuncții în tranzitarea frontierelor

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să călătorească și să tranziteze frontierele Statului Qatar că, momentan, frontierele terestre, aeriene sau navale cu Regatul Arabiei Saudite sunt închise, urmând ca măsuri similare să fie luate de marţi, 6 iunie 2017 și de Emiratele Arabe Unite și Regatul Bahrain (sau alte state care vor decide întreruperea relațiilor diplomatice cu Statul Qatar), iar legăturile aeriene către și dinspre Republica Arabă Egipt și Yemen sunt întrerupte.

Privind zborurile companiei Qatar Airways, cele şase ţări arabe – Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Arabă Egipt, Yemen și Libia – şi-au închis sau îşi vor închide de marţi, 6 iunie 2017, spaţiul aerian pentru cursele acestei companii pe rutele spre şi dinspre Doha.

Cursele aeriene ale companiei qatareze sunt însă operaţionale spre şi dinspre Europa, inclusiv către România, momentan nefiind afectate zborurile pe ruta Doha – Otopeni, Bucureşti şi retur.

Ca urmare, recomandăm celor interesați să se informeze cu privire la condițiile specifice punctului de frontieră de pe traseu și să ȋși rezerve timp suplimentar de așteptare sau să ȋși anuleze călătoria spre aceste țări.

Cetățenii români afectați de situație pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Doha: +97470445254 și +97444934848, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Doha: +97455876606. Ambasada României în Qatar și Ministerul Afacerilor Externe vor continua să urmărească cu atenție situația și vor informa prompt cetățenii români cu privire la ultimele evoluții.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://doha.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații utile si sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

>