Breaking news

Cinci români, evacuați de Ministerul de Externe, din Yemem

Cinci cetățeni români și doi membrii ai familior acestora, au fost evacuați de autoritățile române din Yemen, stat aflat în stare de război.

yemen razboiCelula de Criză activată de către ministrul afacerilor externe, care gestionează evacuarea cetăţenilor români din Yemen, continuă în mod susţinut demersurile complexe de asistenţă şi protecţie consulară a cetăţenilor români afectaţi de deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din Yemen.

Până la acest moment, situaţia evacuării cetăţenilor români din Yemen se prezintă astfel:
– astăzi, 5 aprilie 2015, au fost evacuaţi un cetăţean român şi un membru de familie al acestuia;
– la data de 4 aprilie 2015, au mai fost evacuaţi 4 cetăţeni români şi 1 membru de familie;

Aceştia se adaugă celor 3 cetățeni români, angajaţi ai unei companii care activa pe plan local, care au fost evacuaţi la data de 30 martie 2015 de o fregată chinezească, cu destinaţia Djibouti, fiind ulterior repatriați, precum şi celor 14 cetățeni români, specialiști ai unei companii românești, care desfășura activități de muncă în Yemen, finalizarea procedurii de repatriere având loc în seara zilei de 25 martie 2015.

În prezent, în colaborare cu autorităţile unor state care au cetăţeni în aceeaşi situaţie, sunt în curs de derulare proceduri avansate de evacuare a unui număr de încă şase cetăţeni români, alături de un membru de familie.

În prezent, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Abu Dhabi, în cooperare cu organizaţiile internaţionale implicate în procedurile de evacuare şi cu statele care au cetăţeni proprii în Yemen şi acţionează, ca şi România, pentru evacuarea lor, depune eforturi constante pentru a acorda sprijin şi asistenţă cetăţenilor români aflaţi în zonă.

Se menține permanent legătura cu reprezentanții misiunilor diplomatice ale statelor membre UE din regiune.

Pe web-site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postat anterior debutului crizei un avertisment de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă, respectiv ’’Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara’’!

Ministerul Afacerilor Externe reiterează solicitarea adresată cetăţenilor români prezenţi în zonele de conflict, de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia de asistenţă și protecție consulară și totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” – care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.