Breaking news

Christine Lagarde, prima femeie la sefia FMI

loading...

Ministrul de finanțe francez, Franţuzoaica Christine Lagarde, a fost aleasă marţi director al Fondului Monetar Internaţional.

Christine LagardeEste pentru prima dată în istoria FMI, când o femeie se află la cârma fondului. Lagarde a fost numită marţi director general al FMI de către board-ul instituţiei financiare, pentru un mandat de cinci ani începând din 5 iulie. Postul a rămas liber după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzaţii de viol.

Lagarde s-a născut în urmă cu 55 de ani, la Paris, sub numele de Christine Lallouette. În adolescenţă a reprezentat echipa naţională de înot sincron a Franţei, iar la 17 ani a plecat la studii, pentru un an, în Statele Unite, după moartea tatălui său.

În 2005 a fost numită ministru al comerţului în Franţa, iar în perioada madatului său exporturile Franţei au ajuns la niveluri record.

Lagarde a fost şi prima femeie din Franţa, dar şi din restul ţărilor membre G8, care a ocupat postul de ministru de Finanţe, după numirea din 2007.

Christine Lagarde este divorţată, are doi copii și este unul dintre cei mai populari politicieni de dreapta din Franţa dar și pe plan internațional. În 2009, Financial Times a votat-o cel mai bun ministru de finanţe din Europa, iar Forbes a clasat-o pe locul 17 în topul celor mai influente femei din lume.


loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian