Breaking news

China: concurs Mr Gay anulat de poliție

1Poliția a anulat vineri seara la Pekin primul concurs de frumusețe gay din China care fusese considerat un mare eveniment într-o țară în care homosexualitatea rămâne încă un subiect tabu.

Câștigătorul concursului de frumusețe (o premieră în China, ce trebuia să conțină și o probă de lenjerie intimă) ar fi trebuit să reprezinte această țară la competiția mondială Mr Gay ce va avea loc în februarie în Norvegia. Evenimentul a fost însă anulat de către poliție, spre dezamăgirea participanților, în jur de 150, pe motiv că organizatorii nu obținuseră toate aprobările necesare.

Ben Zhang, organizatorul concursului Mr Gay China, își exprima înainte de anularea evenimentului speranța ca „acest concurs să îi încurajeze pe aceia care stau încă la colț să se simtă mai bine cu sexualitatea lor”. Deși viața homosexualilor s-a ameliorat în ultimii ani în China, mai ales în orașele mari, mulți dintre aceștia sunt încă nevoiți să își ascundă înclinațiile sexuale sau chiar obligați de către părinți să se căsătorească și să își întemeieze familii.

Homosexualitatea era considerată o crimă în China până în 1997 și doar din 2001 a început să nu mai fie numită boală mentală. În iunie 2009 a avut loc la Shanghai primul festival gay, într-o manieră foarte discretă însă și cu multe dintre evenimente anulate de către autorități.

Andreea Fekete