Breaking news

Cheltui prea mulți bani și nu știi pe ce? Află cum să economisești eficient și sigur!

Fiecare om s-a confruntat, la un moment dat în viață, cu problema banilor. De multe ori, nu știi pe ce cheltui și doar în momentul în care te trezești că rămâi fără economii ajungi să îți pui un semn de întrebare.

Economisirea face parte dintr-un comportament adecvat și rațional, deoarece, în ziua de azi,  trebuie să fii asigurat în caz că apar situații în care banii pot fi absolut necesari. Dacă ți-ai propus ca, în viitor, să îți achiziționezi o locuință, o mașină sau alte lucruri de valoare, trebuie neapărat să ai niște bani puși deoparte.

Iată câteva tips-uri care te vor ajuta să te chibzuiești mai bine:

  1.     Evaluează raportul dintre plăcere și necesitate

De multe ori, cumperi ceea ce îți place, nu neapărat ceea ce este necesar. De exemplu, ai văzut o pereche de pantofi care îți plac la nebunie, dar de care nu ai neapărată nevoie. La supermarket, ajungi să cumperi o grămadă de alimente, care, în cele mai multe cazuri, se strică în frigider. Dacă ai și copii, se știe că toamna este anotimpul cu cele mai mari cheltuieli, deoarece aceștia încep școala și au nevoie de rechizite școlare, ghiozdane sau haine. Așadar, trebuie să evaluezi în mod rațional raportul dintre plăcere și nevoie și să cumperi doar ceea ce este strict necesar. În acest fel, vei reuși să și economisești câte puțin în fiecare lună.

  1.     Urmărește perioadele de reduceri

Vara și iarna sunt cele mai bune momente în care îți poți achiziționa lucruri, pe lângă celebrele reduceri de Black Friday. Astfel, poți cumpăra ceea ce îți dorești cu bani mai puțini, iar diferența o poți pune deoparte în contul de economii. Fă-ți, așadar, o listă cu lucrurile de valoare pe care intenționezi să ți le cumperi în viitor și așteaptă perioada de reduceri.

  1.     Mergi mai mult pe jos decât cu mașina

Dacă ai sta să calculezi câți bani cheltui lunar pe benzină, ai rămâne uimit/ă. Dacă ești persoana care se deplasează oriunde cu mașina, atunci poate ar trebui să îți schimbi modalitatea de a te deplasa. Mijloacele de transport în comun sau chiar mersul pe jos sunt niște alternative mult mai economice, atât din punct de vedere financiar, cât și al timpului. Eviți, astfel, statul prelungit în trafic, nervii și oboseala.

  1.     Caută un job mai bine plătit

Dacă ești nemulțumită de jobul actual și consideri că meriți mai mult, nu ezita în a face schimbarea pe care ți-o dorești. Nu este nimic greșit în a-ți dori să câștigi mai mult, mai ales dacă ai o familie și dacă plănuiești să îți cumperi o casă. Evaluează toate opțiunile pe care le ai, caută care este media salarială pe piață pentru postul tău și încearcă să evoluezi către mai bine. Vei fi surprinsă de cât de multă satisfacție vei avea, iar surplusul de bani pe care îi vei câștiga îți va prinde bine!

În concluzie, pentru a duce o viață liniștită, e nevoie de multă cumpătare, mai ales la nivel financiar. Pe termen lung, vei vedea ca a fost o alegere înțeleaptă.

Photo: Shutterstock.com 

>