Breaking news

Checklist pentru un sejur reușit în Israel

Israelul, numit și Țara Sfântă, caracterizat printr-un amestec cultural musulman și creștin, cu o istorie foarte veche, fascinează tot mai mulți turiști.

Israelul, numit și Țara Sfântă, caracterizat printr-un amestec cultural musulman și creștin, cu o istorie foarte veche, fascinează tot mai mulți turiști. Este o destinație atractivă cu cele ”patru mări”, cu locuri sfinte pentru toate religiile monoteiste, care merită toată atenția și datorită orașelor cosmopolite, în care viața de noapte este asemănătoare cu Ibitza.

De la o excursie in Tel Aviv la Ierusalem, de la Haifa și până Eliat, turiștii descoperă un trecut puternic ancorat în zilele noastre, dar și impactul modernismului, luxul și extravaganța. Este o destinație pentru toate gusturile și buzunarele.

Pelerin/turist în Țara Sfântă

Țara Sfântă nu este în fapt doar Israel. Se suprapune geografic pe teritoriile administrative ale Israelului, Palestinei, Iordaniei, Egiptului, Siriei și chiar Libanului.

Se spune că indiferent de religie, pentru a înțelege istoria și rânduiala spirituală a lumii, Ierusalimul trebuie vizitat cel puțin o dată în viață.

Muntele Templului din Ierusalim, Zidul Plângerii, Biserica Sfântului Mormânt, Centrul Istoric, Drumul Crucii, Turnul lui David, Muntele Măslinilor, Muntele Zion, sunt printre cele mai vizitate obiectivele turistice ale Israelului.

Ierusalim, Jaffa și Lod sunt printre cele mai vechi orașe din lume. Locuri încărcate de spiritualitate și legende, din vremurile biblice, la Cruciade, Imperiul Otoman și până la Israelul de azi, atrag credincioșii, pasionații de călătorii, istorie, sau artă.

Așadar pentru un sejur reușit este important să te documentezi, să îți stabilești țelurile și obiectivele pe care vrei să nu le ratezi, astfel te vei bucura de ”cărările” bătute de oameni de peste 2020 de ani.

De știut înainte de vizitarea Israelului

  • Verifică paşaportul, trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul israelian.
  • Este necesară încheierea unei asigurări medicale turistice pentru întreaga durată a deplasării.
  • Pregătește-te pentru interviul agenţilor de securitate cu privire la scopul şi durata călătoriei.
  • Moneda naţională în Israel este Shekel sau NIS, dar puteţi utiliza atât dolarul cât şi euro.
  • Pregătiți-vă să negociați prețul în toate magazinele de suveniruri, dar nu și în biserici, sau alte obiective turistice.
  • Ar trebui să știți că pentru cumpărăturile efectuate în Israel de minimum 100 USD, pe acelaşi bon fiscal, se returneaza TVA-ul la plecare, în aeroport! Deci păstrați bonurile, ambalajul original și cereți de la respectivul magazin foaia de rambursare TVA.
  • Limba oficială a Isrelului este ebraica, se vorbeşte şi araba, dar pentru turiști egleza este suficientă pentru a se descurca în orice situaţie.
  • În ceea ce privește codul vestimentar, depinde bineînțeles de scopul în care veți vizita Israelul. Pentru cei care vor să viziteze obiective se recomandă pantofi sport, cu talpa joasă, cât mai comozi, deoarece se merge destul de mult pe jos, iar în unele zone terenul este accidentat.
  • Pentru locurile de pelerinaj se cere o ţinută decentă, fuste/pantaloni lungi, bluze cu mâneci, pieptul acoperit şi de preferat ca doamnele să aibă la îndemână o eșarfă sau un batic pentru acoperirea capului. Alegeți haine decente și potrivite în funcție de sezonul în care vizitați Israelul.Respectați ”Sabath”-ul„Sabat” provine dintr-un cuvânt ebraic, înseamnă „a se odihni, a înceta”. Sabatul este un “legământ necurmat” și este un “semn” între Israel și Dumnezeu, așa că e respectat cu strictețe.De vineri seara, de la asfințit, Israelul se pregătește pentru această zi sfântă. Încetează transportul în comun, se închid magazinele, terasele, restaurantele, centrele comerciale, până și majoritatea obiectivelor turistice.E ziua în care, în afară de plimbări, în Israel nu poți face mai nimic, ești obligat la odihnă.Plaje pe toate gusturile, hoteluri și facilități de 5 steleDacă vrei să e bucuri de mare, de soare și plajă, Israelul se întinde pe coasta mediteraneană pe o distanță de 194 km și 12 km pe coasta Mării Rosii, deci va satisface toate gusturile și pretențiile. Apele Mării Mediterane și cele ale Mării Roșii, fac din Israel o țară potrivită pentru turismul litoral. Turiști pot alege din zecile de plaje publice ceea ce li se potrivește.Plajele Mediteranei din stațiunea Netanya, sau din zona Tel Aviv sunt animate, flancate de hoteluri moderne, iar nisipul scăldat în apele azurii descriu un peisaj din Hawaii.Eliat, un alt oraș mare al Israelului se deschide la Marea Roșie, cu multe hoteluri noi şi impunătoare, cu grădini luxuriante, cu facilități care fac staţiunea tot mai căutată. Canalul navigabil de care e străbătută stațiunea este amenajat cu promenade de-a lungul cărora poți găsi magazine de lux, terasele și restaurante.Dacă sunteți în căutare de oferte pentru un sejur in Israel vă sfătuim să vă faceți rezervarea din timp, pentru a beneficia de reducerile de sezon. Vă dorim o călătorie plăcută!