Breaking news

CFR Cluj şi Astra Giurgiu, excluse de UEFA din cupele europene în următoarele trei sezoane

UEFA  decis luni seară, să excludă din cupele europene pentru următoarele trei sezoane, echipele de fotbal din România, CFR Cluj şi Astra Giurgiu.

astra giurgiu - cfr cluj - uefaCele două cluburi au fost sancţionate cu excluderea din cupele europene în următoarele trei sezoane, deoarece înregistrează datorii către alte grupări, angajaţi şi autorităţi.

Camera de judecată a Corpului de control financiar al cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA a fost cea care a luat decizia în privința cluburilor românești.

“Camera de investigaţii a CFCB, condusă de Umberto Lago, a anunţat că patru cluburi participante în ediţia 2014/2015 a Ligii Europa au fost deferite camerei de judecată a CFCB, pentru încălcarea cerinţelor de monitorizare, în special pentru importante datorii câtre alte cluburi, angajaţi şi autorităţi fiscale şi sociale, la 30 iunie şi la 30 septembrie 2014”, se arăta în comunicatul UEFA din noiembrie.

Pe lângă excluderea din cupele europene, vor plăti și amenzi. CFR Cluj a primit o amendă de 150.000 de euro iar Astra Giurgiu are de achitat către UEFA o sancțiune de 100.000 de euro.

Alături de cele două cluburi din România, UEFA a decis excluderea tot pentru o perioadă de trei ani a echipelor de fotbal FK Ekranas din Lituania, care va plăti și o amendă de 15.000 de euro, dar și a echipei turce Bursaspor, amendată cu 100.000 de euro.

Pe 26 septembrie 2014, Corpul de Control Financiar al Cluburilor din cadrul UEFA a decis ca primele de participare în cupele europene să fie blocate în cazul a cinci grupări, între care se numărau şi Astra Giurgiu şi CFR Cluj, acestea fiind monitorizate în continuare.

UEFA a precizat atunci că primele au fost blocate deoarece s-a constatat că la data de 30 iunie 2014 cluburile aveau “restanţe financiare importante faţă de alte grupări, faţă de angajaţi şi/sau autorităţi”.

Echipa Astra Giurgiu a participat în grupele Ligii Europa, după ce a jucat şi în turul trei preliminar şi în play-off, iar CFR Cluj a evoluat în două tururi preliminare ale competiţiei.

Narcis Răducan, preşedintele executiv al ASTRA Giurgiu spune că gruparea pe care o conduce nu riscă nimic dincolo de amendă, deoarece se fac toate eforturile necesare pentru ca toate datoriile să fie stinse.

„Da, e o situaţie delicată, însă există soluţii. Trebuie să plătim până la finalul lui ianuarie şi o vom face, mai ales că suma pe care o avem de încasat de la UEFA pentru participarea înEuropa League e mai mare decât datoria pe care trebuie să o achităm. În comunicarea de azi cu UEFA am acceptat decizia lor, am cerut nişte detalii suplimentare şi ne-am angajat că vom plăti aceşti bani în termenul prevăzut. Pe viitor, vom încerca să obţinem fonduri necesare din vânzarea de jucători pentru a nu mai ajunge în situaţia asta”, a spus Răducan pentru ProSport.

Dacă până la data de 31 ianuarie 2015, cele patru cluburi își vor achita datoriile, vor scăpa de eliminarea din cupele europene, iar amenzile se vor înjumătăți.

>