Breaking news

Ceremonie modestă la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci

Ceremonia de deschidere a ediţiei din 2014 a Jocurilor Olimpice de iarnă a început vineri seară, pe Stadionul Fişt, la ora locală 20.14 (18.14 ora României).

ceremonie deschidere olimpiada sociCeremonie extrem de limitată și modestă la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci. Cele 51 miliarde de dolari cheltuite pentru organizarea competiției, nu s-au văzut deloc în ceremonia lipsită de fast de la Soci.

Festivitatea de deschidere a celei de-a XXII-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc în fața a peste 50 de șefi de stat și de guvern, a circa 40.000 de spectatori și a milioane de telespectatori.

Ceremona a început cu o sportivă de doar 11 ani din Rusia, care a tras de un zmeu care mai apoi a purtat-o în aer. După care, printr-o grafică superbă, organizatorii și au imaginat un spectacol grandios, în care este descrisă, în mod alegoric, varietatea geografică a Rusiei. Din păcate, la finalul spectacolului, cele cinci cercuri olimpice trebuia să se formeze din cinci steluţe, însă, la ultima, mecanismul s-a blocat.

Ceremonia a continuat cu intrarea în arenă a celor mai importante personalităţi care iau parte la ceremonia de deschidere, precum preşedintele Rusiei, şeful CIO, preşedintele ONU.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a refuzat să ia parte la această ceremonie. Nici şefii de stat ai Franţei şi ai Germaniei nu sunt prezenţi la Soci, în semn de protest faţă de legislaţia rusă, considerată anti-gay.

Prima delegaţie care a început defilarea sportivilor a fost cea din Grecia, patria Jocurilor Olimpice.

România este  reprezentată la Soci de 24 de sportivi, la 8 discipline. România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble (Franţa), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

Biatlonista Eva Tofalvi, calificată pentru a cincea oară la Olimpiadă, a purtat, pentru a doua oară consecutiv, drapelul echipei olimpice a României la festivitatea de deschidere a JO de la Soci.

Peste 3.000 de sportivi și tot atâția oficiali, din circa 90 de țări, vor lua parte până pe 23 februarie la ediția a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

>