Breaking news

Ceremonie fastuoasă la Mărăşeşti pentru a marca 100 de ani de la marea bătălie

Azi se împlinesc 100 de ani de la începutul celei mai importante acţiuni militare româneşti din Primul Război Mondial – lupta de la Mărăşeşti. În a cest scop, Ministerul Apărării Naţionale a organizat ceremonii dedicate acestui moment istoric.

centenar batalie marasestiCeremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărășești a început duminică seară în prezența președintelui Klaus Iohannis, a președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, a premierului Mihai Tudose și a mai multor miniștri ai Cabinetului, peste 2.000 de persoane fiind prezente la eveniment.

Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național. La eveniment participă mai mulți membri ai Cabinetului, printre care Adrian Țuțuianu, Carmen Dan sau Petre Daea. Totodată, sunt prezenți reprezentanți ai autorităților publice, ai corpului diplomatic, ai partidelor politice și ai cultelor.

În timp ce a fost intonat imnul de stat, au fost trase 21 de salve de tun, în memoria celor care au luptat și s-au jertfit pentru o Românie unită și puternică

Președintele Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităților militare succesoare ale tradițiilor de luptă de acum 100 de ani. De asemenea, eroul veteran Daniel Porumb, care a fost rănit grav într-o misiune în Irak, a vorbit despre semnificația Mausoleului de la Mărășești.

Bătălia de la Mărăşeşti a început în 6 august 1917. Un baraj de artilerie a marcat începutul ofensivei germane. Bombele cu gaz asfixiant au ucis caii ce tractau artileria Diviziei 34, care a fost abandonată în totalitate. Apoi comanda operativă încredinţată generalului Eremia Grigorescu.

Divizia 5 are pierderi grele; din cei 15.000 de soldaţi rămân în luptă doar 3.500. Germania atacă şi dinspre Vest de-a lungul căii ferate Focşani-Mărăşeşti, iar trupele române şi câteva divizii ruse venite în ajutor rezistă. Temperaturile erau şi ele unele de coşmar, cu valori care urcau spre 36 de grade.

„În arşiţa soarelui, în pulberea şi focul înecăcios care îi înconjura, soldaţii au lepădat bocanci şi haine, au zvârlit coifurile, au păstrat numai armele şi muniţia şi au luptat în cămăşi. 10 până la 12 divizii germane s-au topit în această bătălie” – iată cum ne zugrăveşte Sadoveanu tabloul general al luptei în notele sale de război, iar generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I de la Mărăşeşti, transmitea în ordinul trimis trupelor pe 8 august 1917.

După ofensiva de la Mărăşti de la jumătatea lui iulie, pe 6 august forţele româno-ruse resping un puternic atac al trupelor germane şi austro-ungare la Mărăşeşti. În zilele următoare, pe Valea Oituzului, soldaţii inamici reuşesc un mic avans, dar pe ansamblu, armata română a rezistat cu o îndârjire impresionantă. Puterile Centrale nu au reuşit să spargă frontul, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi Polonia. Statul român, redus la acel moment doar la Moldova, a supravieţuit.

Bătălia dintre Armata Română şi cea germană – superioară, numeric – a durat 10 zile. 21.000 de soldaţi români şi 480 de ofiţeri au murit în confruntări. De atunci, a rămas şi expresia „Pe aici nu se trece!”…

Ofensiva de la Mărăşti din iulie 1917 a făcut parte din ultima operaţiune de amploare a Antantei pe Frontul de Est.