Breaking news

Cercetaşii de la CL „Scout Sf. Tereza” Bucureşti au efectuat pregătirea de iarnă

Timp de trei zile, cercetaşii din CL Scout Sf. Tereza au avut programată o ieşire de iarnă. În timp ce lupişorii s-au oprit la Sinaia, temerarii şi exploratorii au ajuns până la Zărneşti.

cercetasiÎn oraşul de la poalele Pietrei Craiului, cercetaşii au derulat o serie de activităţi teoretice şi practice care, laolaltă cu jocurile şi momentele spirituale au întregit un program variat şi deosebit de interesant.

La parohia Sf. Anton din Zărneşti, cercetaşii au fost întâmpinaţi şi găzduiţi de pr. Carol, parohul comunităţii catolice din oraş. Odată instalaţi, programul zilei de vineri a continuat cu partea teoretică ce a stat la baza activităţilor desfăşurate sâmbătă în două reprize.

Astfel, vineri seara, liderul unităţii de voluntari, Bogdan Tiron-Anton, a vorbit în faţa temerarilor şi exploratorilor despre punctele cheie ale tehnicilor de supravieţuire, despre aspectele tehnice ale pregătirii unei ieşiri în camp, despre modalităţile de aprindere a focului şi despre strategiile aplicate în operaţiunile de salvare.

Sâmbătă, cercetaşii şi-au demonstrat capacitatea de acumulare a informaţiilor şi atenţia, punând în practică aspectele teoretice discutate vineri seara. Astfel într-un program care a început la ora 08:00 şi s-a încheiat abia duminică la ora 03:30, toţi cei prezenţi şi-au demonstrat priceperea. Mai întâi, în prima parte a zilei, tehnicile de aprindere a focului au pus la încercare eficienţa celor 5 patrule prezente. După pauza de prânz, adăposturile din zăpadă şi lemne au reprezentat o nouă provocare pentru cei prezenţi. Dar programul zilei nu s-a încheiat decât târziu în noapte, căci în jurul orei 00:30, cercetaşii au avut parte de simularea unui periaj la lumina stelelor, care a avut ca scop recuperarea unui lider rătăcit în pădure.

Organizarea unei pregătiri în condiţii de iarnă reprezintă pentru orice Centru Local de cercetaşi o provocare. Mobilizarea cercetaşilor şi felul în care ei s-au implicat în activităţile propuse ne permit să credem că viitorul acestor copii şi tineri va fi cu siguranţă influenţat pozitiv de experienţele trăite în aceste ieşiri. De asemenea, faptul că reuşim să aducem aproape de noi oameni cu experienţă, care sunt dornici să ajute la dezvoltarea personală a cercetaşilor este un alt aspect îmbucurător” a declarat Tony Stoian, Şeful Centrului Local „Scout Sfânta Tereza Bucureşti”.

Odată cu participarea la liturghia de duminică, programul pregătirii de iarnă s-a încheiat şi a urmat revenirea la Bucureşti – una plină de noduri în gât pentru elevii care a doua zi urmau să reînceapă şcoala…

Centrul Local „Scout Sfânta Tereza Bucureşti” îşi desfăşoară activitatea din anul 2010, având actualmente un număr de aproximativ 100 de membri. Centrul a luat fiinţă la iniţiativa unui grup de tineri condus de Tony Stoian – actualul şef al Centrului Local şi de la înfiinţare şi până în prezent s-a implicat la cele mai importante evenimente organizate de Cercetaşii României la nivel local şi naţional: Festivalul Luminii, RoJAM, Şcoala Altfel, Trofeul Pădurii, Turnirul Ciocanelor, Festivalul UP, etc.

Activităţile cercetaşilor se desfăşoară în perioada septembrie – iunie, iar anul 2012-2013 va fi unul special pentru cercetaşii români, care aniversează 100 de ani de existenţă. În acest context, Centrul Local „Scout Sfânta Tereza Bucureşti” – unul dintre cele mai mari centre din capitală, va fi implicat în manifestările prilejuite de festivităţile centenarului la nivel local şi naţional.