Breaking news

Cenzura lui Stelian Tănase de la TVR, neinteresantă pentru televiziunile de știri din România

loading...

Niciuna din cele cinci televiziuni de știri din România, în speță Antena 3, B1 TV, România TV, Realitatea TV și Digi 24, nu au fost interesate să dea vreo știre despre cenzura aplicată de Stelian Tănase la TVR.

stelian tanase tvr cenzuraOprirea emisiei TVR Moldova pe 7 februarie 2014, pentru a cenzura documentarul Moștenirea Clandestină, a fost o întâmplare banală pentru toate televiziunile de știri din România. Niciuna din televiziuni nu a considerat oportun și e interes să prezinte această întâmplare ilegală și dea- dreptul halucinantă făcută de Stelian Tănase din postura de director general interimar la TVR.

Pentru divorțul secolului, mileniului, ce mai, divorțul planetar al Dărgușancăi și al lui Victor Slav, au curs râuri de articole și sute de emisiuni la tv, chiar și la cele de știri. Cenzura lui Tănase de la TVR Moldova nu a avut loc în buletinele de știri ale televiziunilor din România. Ca și cum era un lucru normal, firesc, banal, uzual și zilnic, nedemn de luat în calcul.

În realitate, ceea ce a făcut Stelian Tănase este de-o gravitate fără precedent în România. Să oprești emisia unui canal public de televiziune doar pentru că ție nu îți place un documentar care prezintă adevărul despre comunism, este de domeniul absurdului iar Stelian Tănase ar trebui să fi fost deja demis din funcție și anchetat penal pentru abuz în serviciu.

Nici apelul Monicăi Ghiurco, autoarea documentarului Moștenirea Clandestină, cenzurat de Stelian Tănase, la adresa jurnaliștilor, nu a mișcat televiziunile de știri care au rămas la fel de indiferente la subiect ca și cum nu ar vedea nu ar auzi.

APEL LA COLEGII DIN PRESĂ: Dacă veţi trece sub tăcere cenzura care mi s-a întâmplat mie, mâine vi se va întâmpla vouă şi nimănui n-o să-i mai pese! Şi veţi binemerita dispreţul publicului pentru că nu luptaţi pentru drepturile voastre. Conform Constituţiei, Art. 30: “(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă.”!!!!!!!!! Indiferent de explicaţii (în cazul acesta neprecizate şi neasumate de cel care a comis cenzura, deşi a trecut aproape o lună de la scoatere DIN EMISIE!!!!, nu din grilă, a documentarului meu) nimeni nu trebuie lăsat să se considere a fi deasupra legii. Iar încălcarea legii, aşa defectă cum e (pentru că nu explicitează cenzura – cine ar fi crezut să mai existe aşa ceva la 25 de ani de la răsturnarea unui regim în care cenzura era regula? – şi nici nu stabileşte sancţiunile care se impun) este evidentă chiar şi pentru cei care se erijează în apărătorii domnului Stelian Tănase. Chiar dacă mă costă din punct de vedere profesional faptul că îmi apăr profesia şi dreptul la liberă exprimare, luptându-mă public cu o conducere care îşi arogă puteri discreţionare şi care m-a denigrat emiţând în spaţiul public informaţii complet false, eu mă încăpăţânez să demonstrez că adevărul trebuie apărat cu orice preţ. Că adevărul nu se negociază, nu se vinde şi nu se cumpără. Şi nici conştiinţa mea!”, a scris Monica Ghiurco pe contul său de facebok, pe 5 martie, dar nici până azi, nicio televiziune nu a dorit să dea o știre pe acest subiect.

Nici amenda de 70.000 de lei aplicată pe 4 martie 2014, de CNA, pentru că TVR  nu a vrut să prezinte caseta martor cu emisia TVR Moldova din data de 7 februarie 2014, nu a fost un motiv serios pentru televiziunile de știri ca să ia în calcul subiectul.

Pe 7 februarie 2014, Stelian Tănase a sunat-o pe Directorul TVR internațional, Beatrice Comănescu ca să-i ceară oprierea de urgență a emisiei TVR Moldova pentru a opri difuzarea documentarului Moștenirea Clandestină. Ciudat este faptul că episodul cenzurat de Stelian Tănase pe 7 februarie 2014, a fost deja difuzat pe 29 ianuarie 2014 pe TVR 1.

PNL, partidul care l-a propus în funcție pe Stelian Tănase, se spală pe mâini și spune că nu îl prea interesează ce face acesta pe la TVR și că Parlamentul să verifice activitatea lui.

Beatrice Comănescu a declarat pentru exclusivNEWS.ro că Stelian Tănase a sunat-o și i-a cerut pe un ton intempestiv să scoată de urgență documentarul Moștenirea Clandestină care era difuzat în acel moment pe TVR Moldova. Singurul argument invocat de Stelian Tănase pentru cenzurarea documentarului a fost că directoarea Beatrice Comănescu face propagandă comunistă.

Stelian Tănase m-a sunat și-a mi-a cerut să opresc emisia TVR Moldova.  Este fără precedent. Niciun director general sau președinte al TVR, nu a întrerupt emisia. Întreruperea s-a făcut fără argumente, pe un ton, să zicem intempestiv. Nu este în regulă ceea ce s-a întâmplat. Grilele TVR sunt realizate de către canale, aprobate de directorul de programe. Înainte era un consiliu de programe care nu mai există, care aproba aceste grile. Această grilă cadru a fost aprobată în urmă cu aproximativ două luni”, a declarat Beatrice Comănescu pentru exclusivNEWS.ro.

Directorul TVR internațional și al TVR Moldova a precizat că niciun director general al TVR nu are atribuții legale și nici dreptul să întrerupă emisia vreunui canal al Televiziunii Române și că ceea ce a făcut Stelian Tănase este revoltător.

Nu aș fi vrut ca la final de carieră să am asemenea întâmplare. Ceea ce mă face să am întrebări vis a vis de utilitatea serviciului public în condițiile în care emisia se întrerupe arbitrar și fără argumente. Ceea ce se întâmplă este revoltător. Stelian Tănase m-a acuzat că fac propagandă comunistă prin difuzarea documentarului Moștenirea Clandestină”, a mai declarat Beatrice Comănescu.

Pe 7 februarie 2014, la ora 14.00 pe canalul TVR Moldova a început difuzarea episodului zece al documentarului Moștenirea Clandestină, realizat de Monica Ghiurco. Însă la doar opt minute de la difuzare, documentarul a fost oprit brusc la ordinul lui Stelian Tănase.

Tăcerea telviziunilor de știri a PNL, PSD și a Guvernului Ponta, cu privire la cenzura lui Stelian Tănase, la TVR, este mai mult decât dubioasă.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>