Breaking news

Celulele stem ajută şi la tratarea problemelor de auz

Celulele stem sunt utilizate la tratarea a peste 80 boli printre care se numara leucemiile acute si cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale globulelor rosii precum betatalasemie, anemie aplastica, dar si alte afectiuni.

Pana in prezent s-au efectuat cateva zecii de mii de transplanturi cu celule stem, astfel ca au devenit de o importanta deosebita, chiar vitala.

Celulele stem recoltate la nastere din sangele ombilical si stocate la Stem Sure se folosesc incepand cu anul 2009 in tratarea unor boli grave, cu risc inalt, care nu au parte de alte tratamente. Transplantul de celule stem face parte din tratamentul standard al acestor boli, pe langa clasicele tratamente de chimioterapie si radioterapie.

Daca ar fi sa impartim bolile in care se utilizeaza celule stem, acestea se pot grupa in 3 categorii:

  • Boli pentru care transplantul de celule stem face parte din terapia standard; aici este vorba despre 80 de boli, printre care leucemia acuta, leucemia cronica, sindrom mieliodisplazic, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, beta talasemia majora, anemia aplastica, mielom multiplu, neuroblastom, retinoblastoma;
  • Boli pentru care tratamentul cu celule stem este in stadiul de studiu clinic; aici fac parte bolile pentru care celulele stem si-au demonstrat beneficiul, si in prezent se studiaza cum se pot administra, care sunt riscurile, beneficiile si contraindicatiile; aici fac parte diabetul de tip I, lupus, encefalopatie, traumatism cerebral, scleroza multipla, beta talasemie, infarct miocardic, cancerul de san;
  • Boli pentru care tratamentul cu celule stem este in faza experimentala, respectiv, inca nu si-a demonstrat eficacitatea, se studiaza daca o astfel de terapie are sau nu un impact pozitiv; este vorba despre HIV-SIDA, Sclerodermie, Parkinson, Alzheimer, accident vascular cerebral, ciroza hepatica.

Pe de alta parte, in momentul de fata se studiaza o metoda de tratament cu celule stem care ajuta la redarea auzului.

In prezent, aceasta metoda de tratament este folosita la animale surde, precum soareci. Daca acest tratament se va dovedi ca este viabil pentru oameni, ar putea astfel ajuta la combaterea uneia dintre principalele cauze ale pierderii auzului.

Scopul tratamentului cu celule stem este de a stimula regenerarea celulelor senzoriale din urechea interna. Celulele detecteaza undele de sunet si astfel sunt transformate in semnale nervoase care ne permit sa auzim. Ne nastem cu aceste celule senzoriale, iar cand acestea sunt distruse din cauza expunerii la zgomot, a utilizarii antibioticelor, a chimioterapiei sau imbatranirii, ele nu se mai regenereaza natural. Celulele senzoriale moarte inseamna diminuarea auzului. Cercetarea este inca la inceput, dar deja aduce perspective noi persoanelor surde.

Cu alte cuvinte, recoltarea de celule stem si stocarea lor la Stem Sure poate fi metoda ideala de tratament in cazul in care ne vor aparea anumite afectiuni pe parcursul vietii.

>