Breaking news

Celulă de criză la MAE după ce doi români au fost răpiți în India

Ministerul Afacerilor Externe a format o celulă de criză ca urmare a dispariției stranii a doi cetățeni români în India.

O firmă din România a contactat Ambasada de la New Dehli și a reclamat faptul că doi angajați ai săi, au fost reținuți de autoritățile indiene. Însă în urma verificărilor făcute de oficialii ambasadei, autoritățile indiene spun că nu au reținut niciun cetățean român.

După aceste verficicări, alt oficial al firmei românești a comunciat Ambasadei faptul că românii nu ar fi fost reținuți de autoritățile indiene ci de niște indieni, ca urmare a unor divergențe de ordin comercial. Mai exact, au fost răpiți și sechestrați de niște comercianți indieni.

”În cursul zilei de ieri, 1 noiembrie 2012, Ambasada României de la New Delhi a fost sesizată de către o firmă din România despre faptul că doi cetăţeni români, angajaţi ai acelei firme, ar fi fost reţinuţi de către autorităţile de control pe un aeroport din sudul Indiei. Ambasada a verificat această informaţie şi nu s-a confirmat niciun fel de dată din care să rezulte că autorităţile indiene, într-un fel sau altul, ar fi reţinut doi cetăţeni români. În cursul aceleiaşi zile un alt reprezentant al aceleiaşi firme a revenit cu o altă informaţie potrivit căreia nu este vorba /de/ un demers al autorităţilor indiene, ci /de/ reţinerea, persoane fizice, ca urmare a unor neînţelegeri de ordin comercial. Ambasada României la New Delhi a informat Centrala MAE în cadrul căreia, în urma unei şedinţe la minister, ministrul afacerilor externe a dispus constituirea celulei de criză în cadrul Departamentului consular”, a declarat secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc.

Prin intermediul celulei de criză au fost transmise instrucţiuni Ambasadei României la New Delhi pentru a contacta deîndată MAE, MAI şi, de asemenea, au fost transmise instrucţiuni consulului onorific al României din sudul Indiei pentru a încerca clarificarea situaţiei celor doi cetăţeni români.

De asemenea, consulul român aflat în cadrul ambasadei a primit instrucţiuni pentru a se deplasa deîndată în statul Kerala, unde se presupune că cei doi cetăţeni români ar fi fost dispăruţi, reţinuţi sau orice altă formă de privare de libertate.

În cursul zilei de astăzi, Ambasada Indiei la Bucureşti a fost invitată la MAE pentru clarificări şi sprijin.

Tot în cursul zilei de astăzi a avut loc un dialog între ministrul de externe român şi ministrul de interne român în urma căruia s-a convenit un set de măsuri de sprijin pentru clarificarea situaţiei prin cooperarea celor două poliţii naţionale din România şi din India.

Reprezentanţii celulei de criză din cadrul Departamentului consular se află în contact permanent atât cu reprezentanţii firmei, cât şi cu reprezentanţii familiilor celor doi cetăţeni români.

>