Breaking news

Celebrul serial hibrid „Marte”, revine la National Geographic

Apreciatul serial hibrid îi are ca producători executivi pe Brian Grazer și Ron Howard Cu Dee Johnson la cârma întregii producții, sezonul al doilea debutează marți, 13 noiembrie, la 22.00.

Anamaria Marinca as Marta Kamen in her lab at IMSF. In the first episode of season 2, Scientists at IMSF’s outpost on the Red Planet brace for the arrival of a new set of colonists—miners commissioned by Lukrum, a for-profit corporation. The mission to colonize Mars becomes a battle between science and self-interest when Lukrum makes its home on the Red Planet.
(photo credit: National Geographic/Dusan Martincek)

Planul Marte nu a fost niciodată mai palpabil. Ideea a fost cândva considerată science fiction, însă, cât ai clipi din ochi, suntem acolo. Sezonul 2 al apreciatului serial MARTE, oferit de National Geographic, catalogat de critici drept impresionant, inspirator și onest științific, revine pe 13 noiembrie, de la 22.00, cu șase episoade și cu același format unic de hibrid, introdus în primul sezon, în care secvențele de documentar alternează cu cele bazate pe scenariu, oferind previziuni despre cum va arăta viața pe Planeta Roșie și făcând comparații cu ceea ce se întâmplă deja pe Pământ astăzi.

National Geographic formează din nou echipă cu Brian Grazer, Ron Howard, Michael Rosenberg și Justin Wilkes de la Imagine Entertainment, precum și cu producătorii executivi Jon Kamen și Tommy Turtle de la RadicalMedia și, împreună, imaginează ce s-ar întâmpla cu primii pământeni care devin marțieni.

În sezonul al doilea din MARTE, povestea investighează granițele dintre știință și industrie într-o regiune izolată și neprimitoare. De-a lungul istoriei, a existat un conflict constant între motivele și interesele materiale ale omului pe de-o parte și dorința de explorare de cealaltă. Când vor deveni interplanetari, se vor detașa oamenii de aceste înclinații sau sunt sortiți să repete aceleași greșeli și în lumea nouă?

MARTE continuă povestea la cinci ani după finalizarea primului sezon, când prima misiune reușită a dus echipajul original al organizației fictive International Mars Science Foundation (IMSF) spre Marte, în ciuda câtorva dificultăți în a atinge în siguranță suprafața marțiană pentru a crea prima așezare. Este acum anul 2042, iar IMSF a creat o colonie completă, Olympus Town. Însă, organizația nu poate finanța expediția Marte exclusiv din resurse proprii. Astfel că ușile oportunității se deschid larg pentru sectorul privat, iar tensiunile se ivesc între cercetătorii misiunii inițiale și minerii trimiși de Lukrum Industries, o corporație cu scop lucrativ, care generează o serie de noi provocări pentru toți cei de pe Planeta Roșie.

În secvențele bazate pe scenariu, serialul tratează evenimente și întâmplări aparent obișnuite, de viață de zi cu zi, cum ar fi apariția unei sarcini, despărțiri, noi iubiri, epidemii, pene de electricitate, leziuni, sesiuni de antrenament, momente de servirea mesei și socializare. Dar, atunci când acestea se petrec la aproximativ 54,7 milioane de kilometri depărtare de Pământ, într-un loc izolat de unde nu ai scăpare, acestea nu mai sunt deloc obișnuite. Și, în vreme ce cercetătorii misiunii, cei care au ajuns primii pe Planeta Roșie în urmă cu nouă ani, sunt inițial alarmați de noii vecini, unii dintre ei ajund curând să înțeleagă și să interacționeze cu ”partea cealaltă”. Existența pe Marte se complică în urma mai multor evenimente: cercetătorii ce caută viață nouă sunt încurcați de operațiunile miniere ale Lukrum; cel mai mare dezastru natural lasă urme puternice; prima generație de bebeluși marțieni vine pe lume, în vreme ce oameni dragi pier.

Anamaria Marinca as Marta Kamen in her lab at IMSF. In the first episode of season 2, Scientists at IMSF’s outpost on the Red Planet brace for the arrival of a new set of colonists—miners commissioned by Lukrum, a for-profit corporation. The mission to colonize Mars becomes a battle between science and self-interest when Lukrum makes its home on the Red Planet.
(photo credit: National Geographic/Dusan Martincek)

Distribuția din MARTE include actori din primul sezon dar și nume noi. Îi amintim pe Jihae (Mortal Engines), Jeff Hephner (Chicago Med, Code Black) și Esai Morales (Ozark, NYPD Blue). Lista completă poate fi accesată AICI.

În secvențele de documentar, scenele din zilele noastre realizează paralele cu viitoare evenimente de pe Marte prin examinarea câtorva dintre fenomenele îngrijorătoare cu care se confruntă ultima frontieră a Pământului, zona arctică. Sunt incluse aici o serie de evenimente ce compromit, în prezent, viața pe Terra și care ne-ar putea amenința existența și în viitor, ca specie interplanetară: forările, topirea ghețarilor, creșterea nivelului oceanului și epidemiile ce ar putea răbufni odată cu topirea permafrostului.

Experții din serial, numiți de noi ”marii gânditori”, revin și în acest sezon pentru a explica publicului dificultățile și oportunitățile ce-i așteaptă pe oameni pe Marte. Acest grup de elită include nume răsunătoare din explorarea umană, tehnologie, știința mediului și științele sociale: Elon Musk, CEO al SpaceX; Andy Weir, autorul bestseller-urilor The Martian și Artemis; Ellen Stofan, fost director de cercetare în cadrul NASA; Leland Melvin, fost astronaut NASA; Michio Kaku, fizician teoretic și futurist; Antonia Juhasz, expert de marcă în petrol și energie; Naomi Klein, autoare de bestseller, activist și jurnalist premiat, preocupată de schimbările climatice; Casey Dreier, director de politică spațială din cadrul Societății Planetare; Lucianne Walkowitz, președintele diviziei de astrobiologie de la Centrul Kluge al Bibliotecii Congresului SUA și astronom la Planetariul Adler; și Bill Nye, CEO al Societății Planetare. Lista completă poate fi accesată AICI.

Pe lângă Marii Gânditori, consultanții științifici au contribuit și ei semnificativ la dezvoltarea scenariului dramatic. Ei sunt Stephen Petranek, autor premiat al cărții How We’ll Live on Mars; Mae Jemison, fost astronaut NASA; și Robert Braun, profesor în știința ingineriei aerospațiale de la Universitatea Colorado din Boulder, ghidul poveștii futuriste de pe Planeta Roșie, cel care s-a asigurat că totul se bazează pe ipoteze realiste.

”În sezonul trecut, ne-am imaginat că ajungem pe Marte, iar acum ne concentrăm atenția asupra a ceea ce se va întâmpla odată ajunși acolo, pe planeta unde totul este străin și extraordinar”, spune producătorul Dee Johnson (Nashville, Boss, ER) despre sezonul al doilea din MARTE. ”Marte este ca o oală sub presiune pentru că există un conflict permanent între știință și industrie, care generează pasiuni puternice. Deși se încleștează de multe ori, obiectivele celor două domenii nu se exclud reciproc; prin progresul științei și explorării se dezvoltă și industria și, odată cu ea, cresc și profiturile.

”Serialul examinează cum natura umană nu se schimbă atunci când omul devine marțian, dar modul cum ne controlăm instinctele, emoțiile și comportamentele pe Marte este un teritoriu neexplorat”, afirmă Justin Wilkes, cocreator și producător executiv al serialului, din partea RadicalMedia. ”MARTE analizează cum reacționăm la dezamăgiri, boli mintale, contaminare, moarte, prima sarcină și primul copil pe Marte, dezastre naturale și cum ne descurcăm în căutarea de resurse naturale, precum apa, a cărei valoare o subapreciem pe Pământ.”

”În MARTE, lucrurile simple și cotidiene, precum igiena personală și mesele zilnice, necesită mai mult efort și devin exponențial mai dificile în acest teritoriu cu resurse limitate unde regulile noi sunt deseori stabilite din mers”, spune Stephen Petranek, coproducător executiv, consultant științific și Mare Gânditor. ”Părăsirea Pământului asigură supraviețuirea umană pe termen lung și avem tehnologia și spiritul să ajungem acolo, dar cum va fi efectiv să trăim acolo? MARTE este o călătorie de șase-nouă luni doar dus… așa că, înainte de a porni, am face bine să ne asigurăm că ne vom descurca pe cont propriu.”

In the first episode of season 2, Scientists at IMSF’s outpost on the Red Planet brace for the arrival of a new set of colonists—miners commissioned by Lukrum, a for-profit corporation. The mission to colonize Mars becomes a battle between science and self-interest when Lukrum makes its home on the Red Planet.
(photo credit: National Geographic/Dusan Martincek)

Regizorii Stephen Cragg (Scandal, How to Get Away with Murder) și Ashley Way (Doctor Who, Homeland) se alătură regizorului din primul sezon Everardo Gout (Days of Grace).

MARTE este produs de Imagine Entertainment și RadicalMedia pentru National Geographic. Pentru Imagine Entertainment, Brian Grazer, Ron Howard și Michael Rosenberg sunt producători executivi, iar Justin Wilkes este cocreator și producător executiv. Pentru RadicalMedia, Jon Kamen și Tommy Turtle sunt producătorii executivi. Dee Johnson este producătorul executiv al întregului proiect, iar Taimi Arvidson și Meredith Kaulfers sunt producători supraveghetori, în vreme ce Jen Isaacson este coproducător.