Breaking news

Celebrul compozitor Temistocle Popa a decedat marți, la vârsta de 92 de ani

Compozitorul Temistocle Popa s-a stins din viaţă , marți, în jurul orei 04.00, la vârsta de 92 de ani. Funeraliile de înmormântare vor avea loc joi, la Cimitirul Militar Ghencea din București.

temistocle popaTextierul Aurel Stoian a anunțat vestea tristă cu privire la trecerea în lumea celor drepți a lui Temistocle Popa.

Muzica românească a pierdut azi noapte un mare compozitor. Acesta este și rămâne autor al unor cântece de neuitat din muzica ușoară românească. A fost un om deosebit. Foarte puțini compozitori s-au bucurat de succesul de care s-au bucurat cântecele sale. Astăzi ele se cântă mai puțin decât s-au cântat atunci când au fost lansate, dar asta nu din cauza lui, ci din cauza schimbării timpurilor. S-au schimbat foarte multe lucruri și în mediul acesta muzical. S-a schimbat percepția muzicii și s-a schimbat modul de a lansa cântece care să placă și să fie fredonate de către cei interesați„, a mărturisit, pentru AGERPRES, Aurel Storin.

Temistocle Popa, pe numele său adevărat, Mistocli Popa, s-a născut pe 27 iunie 1921, la Galați. A fost compozitor, instrumentist (flaut, saxofon) și actor de film.

Laureat cu Premiul Festivalului de la Mamaia, cu Premiul ACIN pentru muzică de film, ”Un oaspete la cină”, Temistocle Popa a primit în anul 2004 Ordinul Național Serviciu Contencios, în grad de Cavaler.

A debutat cu melodia „Vântule din zarea albastră”, iar dintre compozițiile sale mai cunoscute pot fi menționionate „Gabriela, „În rândul patru”, „În târgul moșilor”, „Mereu cânta o serenadă”, „Trecea fanfara militară”.

În 20 octombrie 2011 s-a lansat cartea biografică dedicată lui. Compozitorul era căsătorit cu actrița Cornelia Teodosiu.

A compus melodii pentru Margareta Pâslaru, Dan Spătaru, Adrian Romcescu, Anda Călugăreanu, Luigi Ionescu și Angela Similea.

Cele mai cunoscute piese pe care le-a scris fiind, ”Lalele”, ”În rândul patru”, ”Trecea fanfara militară”.

Este creatorul muzicii pentru filmele Veronica, Veronica se întoarce, Mama, Trahir.

Compozitorul va fi condus pe ultimul drum, joi, la Cimitirul Militar Ghencea din Capitală.