Breaking news

Celebrul cod de bare de pe produse, a împlinit 60 de ani de la lansare

Codul de bare, pe care-l zărim în ziua de azi pe mai toate produsele din magazine, a fost creat în urmă cu 60 de ani, mai exact pe 7 octombrie 1952.

Celebrele dungi alb-negru ce alcătoiescu codul de bare, au fost folosite pentru prima dată în Statele Unite, pe 7 octombrie 1952. Însă abia în 1974 au fost adoptate pentru prima dată în magazinele americane. Întrucât până atunci, nu exista o tehnologie laser suficient dezvoltată pentru a le putea citi.

Celebrul cod de bare – o reprezentare de date codificată, destinată a fi citită pe cale optică.

La nivel mondial sunt în uz, la ora actuală, peste cinci milioane de coduri de bare individuale, susţin reprezentanţii GS1 din Marea Britanie.

Primul produs scanat după codul de bare a fost un pachet de gumă de mestecat, achiziţionat în 1974 dintr-un supermarket din Ohio.

Reprezentanţii GS1 spun că mai noul cod QR (Quick Response/ răspuns rapid), o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice), nu pune în pericol existenţa vechiului cod de bare.

Codul QR este o imagine compusă din puncte şi poate conţine mai mult decât un cod de bare.

Aceste noi tipuri de coduri sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta – în mod codificat – adrese de situri – de tip URL.

>