Breaking news

Cele mai bune modele de tablete de pe piață

Piața dispozitivelor electronice se dezvoltă de la o zi la alta. Aproape săptămânal apare câte un model mai performant, mai bun, mai subțire. Excepție nu face nici piața tabletelor, aceste dispozitive medii, practice și mobile care înlocuiesc cu succes un sistem desktop. Care sunt însă cele mai bune modele din 2020? Se merită investiția într-un model mai scump

Tabletele au câștigat un sector de public important. Utilizatorii și-au dat seama repede că își pot rezolva treaba și pe un dispozitiv mic, practic și foarte ușor de transportat, care substituie cu succes calculatorul mare și greoi de acasă sau chiar laptopul. Este și o variantă mai bună în detrimentul telefonului, pe care, din cauza ecranului mic, poate fi dificil să scrii un email, să analizezi un raport mai complicat, să urmărești un film sau chiar să te joci. Tableta pare a fi opțiunea ideală dacă vrei o performanță mai bună decât cea a telefonului și un ecran mai mare, dar un dispozitiv mai mic și mai ușor decât un laptop. Modelele există în număr mare, dar cu caracteristici și prețuri diferite. De la an la an, au apărut versiuni mai noi și mai performante. Cu o tabletă poți face cam aceleași lucruri pe care le faci și cu un PC. Din punct de vedere profesional, multe programe de editing și de întocmit rapoarte au și versiuni mobile-friendly, care rulează foarte bine și pe tablete. Filmele se văd perfect, iar dacă sunteți un fan al jocurilor, din start este o idee mai bună să vă jucați pe un ecran mai mare decât pe cel al telefonului. Marii producători s-au adaptat deja și au aplicații mobile și tablet-friendly. Un joc de acțiune, cum ar fi “World of Warcraft, se poate juca fără probleme pe tabletă, însă este util să aveți și o tastatură și un mouse pentru a manevra mai bine toate opțiunile oferite. Alte jocuri, cum sunt cele de cazino, pot fi jucate cu ușurință pe acest dispozitiv de mărime medie. Și este chiar distractiv să vezi cum o ruletă se învârte pe întregul ecran al unei tablete, când joci ruletă online spre exemplu. Se poate folosi același cont ca pe PC, trebuie doar să descărcați aplicația de mobil pe tabletă, este aceeași. Majoritatea sunt compatibile cu toate sistemele de operare: Windows, iOs sau Android. Dar haideți să vedem care sunt cele mai bune modele din 2020, conform recenziilor utilizatorilor și caracteristicilor fiecăruia.

Nu avem cum să nu pomenim în acest top brand-ul Apple, un jucător important pe piața tabletelor. Modelul său, noul iPad Pro, este o variantă calitativă și redă orice fișier multimedia extrem de clar vizual și audio, datorită tehnologiilor avansate încorporate în sistem. Are camere profesionale integrate și îl poți folosi atât prin atingere cu Apple Pencil, dar și cu o tastatură și cu trackpad. Tableta poate fi folosită și pentru aplicații de realitate augmentată, iar calitatea este una avansată datorită îmbunătățirilor pe care Apple le-a făcut. iPad Pro din 2020 vine în două variante: cea de 11 inch, care costă aproximativ 4.500 RON și cea de 12.9 inch, care costă în jur de 5.500 de lei. Într-adevăr, costul este unul destul de ridicat, dar calitatea este una superioară.

Și Samsung este un jucător important când vine vorba de tablete. Este pe locul doi în ceea ce privește cota de piață globală(după Apple), însă este pe primul loc în ce privește tabletele Android. Modelele lor Galaxy Tab sunt foarte îndrăgite la nivel mondial. Cele mai recente modele S7 și S7+ sunt cele mai performante tablete pe Android, S7+ este și compatibil 5G. Ecranul prezintă îmbunătățiri față de modelele precedente, are 120Hz, iar bateria are o durată mult mai lungă(aproximativ 14-15 ore de redare video). Veți putea face mai multe într-un timp mai scurt datorită procesorului, și el îmbunătățit; iar împreună cu tastatura și S Pen-ul nou, veți avea o experiență asemănătoare cu cea a unui PC. Prețul? Diferă în funcție de modelul ales: Wi-Fi sau 5G. Spre exemplu, Samsung Galaxy Tab S7 Wi-Fi de 11 inch are prețul de 3.300 de lei, pe când S7+ de 12.4 inch costă 4.300 de lei. Dacă optați pentru modelul 5G, acesta vine doar în varianta S7+ și va trebui să scoateți din buzunar în jur 5.300 de lei.

Huawei este un alt producător important pe această piață, care încearcă întotdeauna să ofere tablete performante, cu un design unic pentru utilizatorii pretențioși. Și se pare că a reușit cu modelul Huawei MatePad Pro. La capitolul design au dat lovitura, deoarece modelul arată foarte bine, e făcut din metal și sticlă, cu margini rotunjite. Ecranul are 10.8 inch și o greutate de 480 de grame, mai mult sau mai puțin la fel ca “rivalii” lor. Nu este atât de performantă ca modelele menționate mai sus, dar se vede extrem de bine și ecranul este doar un LCD IPS, nu un OLED sau AMOLED. Are cel mai puternic procesor produs de Huawei și are o autonomie de aproximativ 13 ore. Prețul este și el ceva mai mic, undeva în jur de 2.600 de lei.

Dacă nu doriți să investiți atât de mult într-o tabletă, există multe modele mai ieftine pe piață, ceea ce nu înseamnă neapărat că au și o calitate îndoielnică. Printre modele, regăsim Huawei Mediapad T5, Lenovo Yoga Smart Tab sau Asus Zenpad. Până la urmă, decizia aparține fiecăruia, în funcție de nevoile pe care le are.