Breaking news

Cei 588 de parlamentari depun azi, jurământul în Parlamentul României

Pentru următorii patru ani de zile, românii vor fi reprezentați în Parlament de 412 deputați și 176 de senatori, cu 117 mai mult față de legislativul actual.

Astăzi, toți cei 588 de senatori și deputați vor depune, rând pe rând, jurământul de credință, în Parlamentul României.

Prima ședință de plen a Parlamentului va fi ținută de decanul de vârstă din noul parlament, și anume, academicianul Dinu C. Giurăscu, ales deputat din partea PC, pe 9 decembrie.

Dintre cei 588 de parlamentari, 395 sunt ai USL, 80 ai ARD, 68 la PP-DD, 27 sunt de la UDMR și 18 mandate au fost repartizate minorităților naționale.

Din cauza numărului foarte mare de parlamentari, există probleme atât la Cameră cât și la Senat cu privire la locurile unde vor sta parlamentarii.

Sala de plen a Camerei Deputaților numără în prezent doar 501 locuri. Astfel că în cazul unei ședințe reunite de plen a Parlamentului, 87 de parlamentari nu ar avea unde să stea.

Din cauza legii electorale, 164 dintre actualii senatori și deputați au ajuns în Parlament pe ușa din dos, adică doar în urma redistribuirii voturilor.

Din cei 412 deputaţi, 35 şi-au obţinut mandatul în urma etapei a II-a de redistribuire, iar 79 prin atribuirea de mandat suplimentar.

La Senat, din totalul de 176 de parlamentari, 11 au obţinut mandatul în urma etapei a II-a de redistribuire, iar 39 prin atribuirea de mandat suplimentar.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat marți că, PSD va primi la Camera Deputaţilor conducerea a şapte comisii parlamentare, PNL a cinci comisii, PDL şi PPDD câte două, iar UDMR, PC şi grupul minorităţilor naţionale vor avea preşedinţia a câte unei comisii.

>