CEDO cere redeschiderea dosarului Mineriadei din 1990

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România să redeschidă dosarul mineriadei din 1990. Decizia vine ca urmare a pronunţării de către Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a hotărârii în cauza Mocanu şi alţii împotriva României.

cedo - romania - mineriadaCurtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat pe 17 septembrie, în cadrul unei audieri publice, hotărârea sa în format de Mare Cameră în cauza Mocanu şi alţii împotriva României, care vizează procedurile penale iniţiate la nivel naţional, urmare a evenimentelor din 13-14 iunie 1990.

Iniţial, Curtea a examinat această cauză în hotărârea sa din 13 noiembrie 2012, prin care constatase încălcarea de către statul român a obligaţiei sale procedurale de a derula o anchetă efectivă în urma decesului soţului doamnei Mocanu, precum şi a dreptului Asociaţiei „21 Decembrie 1989” la soluţionarea unei cauze penale într-un termen rezonabil. Ca urmare a admiterii cererii de retrimitere formulate de unul dintre reclamanţi (dnul Marin Stoica), Marea Cameră a confirmat, prin hotărârea de astăzi, concluziile conţinute în hotărârea din 13 noiembrie 2012. În plus faţă de aceste concluzii, Marea Cameră a apreciat că statul român nu a respectat obligaţia de a proceda la realizarea unei anchete efective faţă de susţinerile celui de-al treilea reclamant privind supunerea la rele tratamente”, precizează MAE, în comunicatul de presă remis exclusivNEWS.ro.

După opt ani de anchete, declaraţii, expertize IML, cazul Mineriadei, inclusiv în ceea ce-l privea pe Marin Stoica, a fost soluţionat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu neînceperea urmăririi penale.

La CEDO dosarul Stoica a fost conexat cu alte două ale Mineriadei, respectiv al Ancăi Mocanu, al cărei soţ a fost omorât, şi al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, al cărei sediu fusese devastat de mineri, cauza fiind denumită “Mocanu şi alţii contra României”.

Reclamanţii s-au plâns de lipsa unei anchete eficiente, imparţiale şi aprofundate pentru identificarea şi pedepsirea celor responsabili pentru reprimarea violentă a demonstraţiilor din 13 şi 14 iunie 1990.

CEDO  a stabilit că:toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutile ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante. Este în sarcina statului respectiv să îşi îndeplinească obligaţia internaţională şi să îi aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili pentu atacul extins şi sistematic asupra populaţiei române civile, în special pe cei care au comis aceste crime în exerciţiul autorităţii lor civile sau militare. Timpul nu exonerează nici statul român, nici pe făptaşii individuali de răspundere.

Marea Cameră a CEDO a decis, miercuri, ca statul român să îi plătească Ancăi Mocanu suma de 30.000 de euro, menţinând decizia din 13 noiembrie 2012, pentru încălcarea articolului 2 – dreptul la viaţă – din Convenţie.

În timp ce lui Marin Stoica îi revin daune morale de 15.000 de euro, pentru încălcarea articolului 3 – interzicerea torturii – din Convenţie.

Statul român trebuie să le plătească cheltuieli de judecată Ancăi Mocanu şi Asociaţiei “21 Decembrie 1989” suma de 2.200 de euro, iar lui Marin Stoica suma de 9.868,92 euro, care îi va fi remisă direct Dianei Hatneanu.

>