Breaking news

Ce trebuie să știi despre operația de cataractă

Una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii vederii la persoanele cu vârste de peste 40 de ani este cataracta. Tot ea reprezintă și principala cauză de orbire la nivel mondial, fiind o boală a ochiului extrem de des întâlnită.

Simptomele acestei boli pot apărea la una din cinci persoane, cu vârste de peste 65 de ani, la una din trei persoane, cu vârste de peste 75 de ani, sau chiar la două din trei persoane, cu vârste de peste 85 de ani. Ce este cataracta, cum se manifestă aceasta și din ce cauze poate apărea, dar și care sunt metodele de tratament poți afla din acest articol.

Ce este cataracta și care sunt cauzele acesteia?

Cataracta este o tulburare de vedere care apare atunci când cristalinul își pierde transparența. În momentul în care cristalinul devine tulbure, lumina nu mai ajunge la fel de bine la retină, iar acest fapt explică principalul simptom al acestei boli: vederea încețoșată. Însuși termenul utilizat pentru definirea bolii este unul concludent în acest sens, „cataracta” fiind latinescul pentru „cascadă” – bolnavul de cataractă având senzația că privește printr-o cascadă.

În cele mai multe situații, cataracta se formează în mod lent, pe măsura îmbătrânirii naturale a organismului. În timp, structura cristalinului se modifică, iar proteinele acesteia sunt alterate de radicalii liberi, substanțe produse în mod natural de organism.

Cele mai frecvente cataracte sunt cele senile sau presenile, acestea debutând în jurul vârstei de 55 de ani. Unele cataracte sunt congenitale, altele datorate consecințelor anumitor boli fetale, așa cum sunt rubeola, toxoplasmoza sau sifilisul. Alte cataracte pot apărea ca urmare a unui traumatism ocular, a unui traumatism cranian sau drept consecință a unei boli precum diabetul zaharat.

Simptomele cataractei

Deși la început cataracta nu prezintă simptome, pe măsură ce aceasta se dezvoltă, acuitatea vizuală scade. Pentru că această boală nu provoacă durere, multe persoane care suferă de cataractă nici nu știu de existența acesteia până în momentul în care calitatea vederii se degradează semnificativ.

Printre simptomele specifice, se numără: vederea încețoșată, nevoia de mai multă lumină pentru a citi, percepția slabă a contrastelor, dificultatea de a distinge reliefuri și culori etc.

Cum poate fi tratată cataracta?

Tratamentul cataractei depinde de stadiul de dezvoltare a bolii. La început, simptomele pot fi ameliorate de purtarea unor ochelari potriviți, însă un tratament definitiv este reprezentat de intervenția chirurgicală. Soluția unei operatii cataracta este una adoptată frecvent, la nivel mondial, pentru situațiile de acest fel, fiind o intervenție rapidă, sigură și eficientă.

Accesând drholhos.ro, ai posibilitatea de a găsi soluția potrivită pentru tratarea cataractei în cel mai eficient mod posibil.

>