Breaking news

Ce trebuie să faci înainte de a îți pune aparat dentar

Tratamentul ortodontic și implicit procesul de aplicare a unui aparat dentar este unul complex și de durată, care aduce însă numeroase beneficii pacienților. De la evaluarea inițială efectuată în cabinetul medicului ortodont și până la momentul efectiv în care este plasat aparatul dentar există o serie de etape ce trebuie urmate, pentru a asigura eficacitatea și durabilitatea tratamentului. Ghidul actual prezintă o serie de recomandări esențiale pentru a te pregăti corespunzător înainte de a-ți pune aparat dentar.

 

Informează-te cu privire la tipurile de aparate dentare disponibile

 

Tehnologia în domeniul ortodonției a avansat considerabil în ultimii ani, iar în prezent există o varietate de opțiuni disponibile pentru îndreptarea problemelor de aliniere a dinților. Aparatele fixe clasice, realizate din metal sau ceramică, sunt recomandate în cazurile severe de malocluzie, în general datorită eficacității lor ridicate în corectarea deficiențelor dentare. Sistemele transparente, cum ar fi Invisalign, sunt considerate soluții mai estetice, fiind realizate din alignere de plastic transparent care se pot îndepărta în timpul meselor sau al periajului. Aparatele mobile, pe de altă parte, sunt folosite mai ales la copii sau în fazele preliminare ale tratamentului.

 

Alegerea tipului de aparat dentar se va face în funcție de necesitățile specifice individuale și, desigur, în funcție de recomandarea ortodontului. Pentru a reduce anxietatea asociată cu tratamentul și pentru a cunoaște ce presupune întocmai tratamentul, este recomandat să te informezi cu privire la toate opțiunile disponibile, preferabil de la medicul stomatolog.

 

Menține o bună igienă orală

 

Dinții sănătoși pot influența pozitiv procesul de adaptare la aparatul dentar și pot reduce riscul complicațiilor pe termen lung. Menținerea unei igiene orale adecvate înainte de instalarea aparatului poate reduce semnificativ riscul de carii, gingivită sau alte probleme dentare, care ar putea complica sau întârzia tratamentul ortodontic.

 

Fă-ți un detartraj

 

Înainte de tratamentul ortodontic cu aparat dentar, este esențial ca dantura să fie curățată în profunzime de către un medic stomatolog sau igienist. Detartrajul și curățarea profesională efectuate înainte de a îți pune aparat dentar pot preveni eventualele complicații în timpul purtării aparatului.

 

Ține cont că uneori poate fi necesară extracția unor dinți

 

În unele cazuri, pentru a asigura spațiul adecvat în gură pentru ca dinții să se alinieze corect, poate fi necesară extracția unuia sau mai multor dinți. Maseaua de minte este adesea cea vizată, mai ales dacă poate crea complicații în alinierea dinților sau dacă există riscul apariției durerilor. Dacă este necesară extracția, va fi necesară o perioada de recuperare înainte de montarea aparatului dentar.

 

 

>