Breaking news

Ce trebuie sa faci in caz de accident, pentru a primi despagubiri

Fiecare vehicul care circula pe drumurile publice din Romania trebuie sa aiba incheiat un contract intre proprietarul sau si o companie de asigurari autorizata, contract ce se materializeaza intr-o asigurare auto RCA. Astfel, in momentul in care se produce un accident rutier, pagubele produse vor fi acoperite, asigurand protectie financiara celui vinovat, dar si persoanei pagubite.

Ce acopera o asigurare RCA

Polita RCA se poate cumpara si din mediul online, unde prezinta numeroase avantaje. Spre exemplu, pe piata exista un interes sporit pentru asigurari auto ieftine de la Romasig. Faptul ca oamenii au la dispozitie o metoda atat de simpla si rapida de a intra in posesia politei ii face sa opteze ori de cate ori le expira asigurarea pentru a comanda una noua.

O polita RCA acopera daunele ce sunt provocate de un accident care s-a produs prin intermediul unui vehicul ce este asigurat RCA, spre o parte terta. Conditiile sunt ca asigurarea sa se afle in perioada de valabilitate, fara sa fie depasite limitele de despagubire ce au fost prevazute. Despagubirile se acorda sub forma de bani, in urmatoarele situatii:

  • pagube materiale;
  • vatamari corporale sau deces, fiind incluse si prejudiciile fara caracter patrimonial;
  • pagube care sunt o consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului, in conditiile prevazute de lege;
  • cheltuieli de judecata ce au fost efectuate de prejudiciat in cadrul procesului civil.

Ce este de facut in cazul unui accident

Expertii in asigurari RCA de la Romasig.ro subliniaza ca in cazul producerii unui accident care nu implica vatamari corporale sau deces exista doua posibilitati de gestionare a situatiei: completarea unui formular de constatare amiabila de catre persoanele implicate sau, in cazul in care soferii nu se pun de acord asupra acestei rezolvari, prezentarea la sectia de politie pe raza careia s-a produs evenimentul rutier, in cel mult 24 de ore.

Daca un vehicul este pagubit, in urma unui accident rutier, de un alt vehicul asigurat, este nevoie ca soferul sa se adreseze asiguratorului ce a emis polita pentru vehiculul vinovat. Asiguratii care au produs ei insisi un accident vor trebui sa-si instiinteze asiguratorul propriu si sa se conformeze indicatiilor acestuia.

Pentru a deschide un dosar de dauna, asiguratul se poate adresa unei agentii a asiguratorului, indiferent de unitatea unde a fost emisa polita. Astfel, chiar daca polita a fost emisa online, dupa folosirea unui calculator RCA, asiguratul va avea aceleasi drepturi ca si in cazul in care aceasta este emisa intr-o agentie fizica.

Chiar daca polita RCA este obligatorie pentru toti participantii la trafic, unii soferi, din diferite motive, nu detin o asigurare, iar in momentul in care se produce un accident rutier, de care se fac vinovati pentru producerea unor pagube, prejudiciile vor fi suportate de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii sau de catre asiguratorul la care este incheiata o polita facultativa. Ulterior, sumele respective vor fi recuperate de institutie de la persoana care a fost declarata vinovata de producerea accidentului.

In cazurile foarte grave, cand accidentele implica vatamari corporale grave sau chiar deces, soferii trebuie sa sune de urgenta la 112 si sa nu schimbe pozitia vehiculelor. Dupa ce vor fi efectuate cercetari de catre organele abilitate, se poate solicita asiguratorului RCA al persoanei gasite vinovate recuperarea prejudiciilor.

>