Breaking news

Ce tipuri de activități poate efectua un copil de vârstă mică în bucătărie?

Bucătăria poate fi locul de joacă și de învățare al copilului încă de la o vârstă mică. În mod surprinzător, copiii se descurcă excelent în bucătărie chiar de la vârsta de 1 an. Cu cât un copil este implicat mai timpuriu în activități specifice bucătăriei, cu atât va învăța mai multe lucruri și va dobândi mai multe abilități care îi vor fi de folos pe tot parcursul vieții sale. De exemplu, la vârsta de aproximativ 15 luni, când majoritatea copiilor știu deja cum arată o compoziție de clătite, micuțul poate fi încurajat să pună afine în compoziția de clătite și să amestece ușor. Aceasta este o activitate simplă și plăcută, dar care angajează mișcările motorii fine, cum ar fi utilizarea unei spatule. De asemenea, tot la această vârstă, micuțul poate muta un lichid dintr-un recipient în altul.

Acum este vârsta ideală la care vă puteți învăța copilul să își toarne apă în propriul pahar. Pentru început, puteți folosi un ulcior foarte mic cu cantitatea exactă de apă care încape în paharul copilului. Astfel, el își poate turna apă din ulcior în pahar fără să verse. În magazinul online caruselul cu vise veți găsi toate articolele, vesela și tacâmurile de care are nevoie un copil pentru a lua masa în siguranță, în timp ce continuă să dobândească noi abilități.

Ce sarcini de bucătărie sunt potrivite pentru un copil de 16 luni?

La vârsta de 16 luni, puteți deja să îi oferiți copilului un recipient cu condimente pentru a presăra peste mâncare. În mod ideal, ar trebui să lăsați copilul să experimenteze cu recipientul și cu condimentul în sine. Puteți să îi oferiți, pentru început, condimente neriscante, cum ar fi pudră de usturoi, de boia dulce sau turmeric, urmând apoi să îl învățați să gestioneze condimentele care necesită mai mult control, cum ar fi sarea și piperul. Dacă micuțul a învățat deja să își toarne apă în propriul pahar, înseamnă că a dobândit suficientă experiență în a-și mișca încheietura mâinii, așa că ar putea dori să toarne cantități mai mari de lichide într-un bol. Puteți umple o carafă mică cu lapte pentru a-i permite copilului să toarne laptele în compoziția de clătite.

La vârsta de aproximativ 19 luni, mișcările încheieturii devin din ce în ce mai complexe, așa că micuțul se va descurca să toarne o cantitate mai mare de lichid într-o compoziție. La vârsta de aproximativ 21 de luni, copilul poate căpăta mai multă experiență în ceea ce privește utilizarea mai multor ustensile diverse de bucătărie. Tot acum, poate începe să își servească singur porția la masă. Folosirea unei linguri pentru a-și pune mâncare în propria farfurie nu numai că îi oferă o oarecare autonomie în ceea ce privește dimensiunea porției sale, dar îi sporește și motivația de a transfera cu precizie. În timp ce un copil transferă un aliment sau un lichid dintr-un recipient în altul, veți observa că este foarte atent și concentrat la ceea ce face, iar acesta este un alt mare avantaj.

Ce sarcini de bucătărie sunt potrivite pentru un copil de 2 ani?

La vârsta de aproximativ 2 ani, după ce și-a observat timp îndelungat părinții și a căpătat suficientă experiență practică, copilul este pregătit să înceapă să toarne ingredientele pe o tigaie aflată pe plita fierbinte. Transferul alimentelor într-o tigaie caldă sau mutarea unei clătite dintr-o tigaie pe o farfurie necesită o foarte bună capacitate de concentrare. Cu alte cuvinte, copilul trebuie să devină foarte conștient de temperaturile ridicate ale plitei. Acum îi puteți oferi o spatulă foarte lungă pentru a practica această nouă abilitate în condiții maxime de siguranță. La vârsta de aproximativ 30 de luni, după ce a lucrat suficient de mult timp la aceste abilități, nu ar trebui să fiți surprinși dacă micuțul este capabil să își prepare propria omletă.

 

 

>