Breaking news

Ce sunt ochelarii progresivi?

Ochelarii de vedere au fost cândva considerați un lux, dar în ziua de astăzi au ajuns să fie atât o necesitate, cât și ceva foarte comun. Au ajuns să fie o necesitate din cauza stilului nostru de viață foarte alert și înconjurat de tehnologie, care cu siguranță nu contribuie la bunăstarea vederii noastre.

Din cauza mai multor probleme de vedere și din cauza persoanelor care suferă atât de miopie, cât și de hipermetropie, au fost inventate lentilele progresive. Acestea sunt inovative și versatile, dar și comode și promovează o vedere mai relaxată și clară la orice distanță. Nu va mai trebui să schimbi perechea de ochelari atunci când treci de la o activitate la alta.

Cum știi dacă ai nevoie de ochelari progresivi? Sunt câțiva factori care te pot face să-ți dai seama.

  • Dacă îți petreci mare parte din zi în fața ecranelor și îți obosesc ochii repede.
  • De asemenea dacă ajungi să ai des senzații de disconfort și de oboseală.
  • Ai parte de activități care îți solicită vederea la distanțe mici.
  • Ai nevoie de ajutor pentru a vedea clar atât la distanță, cât și la aproape.

Ce sunt lentilele progresive?

Lentilele progresive sunt un tip de lentile multifocale, special pentru persoanele care au nevoie de lentile corective pentru a vedea obiecte îndepărtate și apropiate. Pentru a spune clar, aceste lentile îți permit să vezi clar la mai multe distanțe fără o linie bifocală.

Nevoia de lentilă progresivă crește odată cu vârsta. Până la vârsta de 35 sau 40 de ani, mulți oameni au dificultăți în a-și concentra ochii asupra obiectelor din apropiere. Acest lucru este cunoscut sub numele de prezbiopie și pentru a compensa această problemă de focalizare, unii oameni poartă ochelari de vedere pentru distanță, precum și ochelari de citit pentru aproape.

Deși această abordare poate funcționa, acestea oferă o soluție mai simplă și mai convenabilă pentru problemele de vedere legate de vârstă: secțiunea superioară a unei lentile progresive oferă puterea de care ai nevoie pentru a vedea clar la depărtare. Secțiunea inferioară oferă puterea de care ai nevoie pentru a vedea clar la apropiere. Secțiunea din mijloc te ajută să vezi clar la distanțe intermediare sau mijlocii. Aceste lentile asigură o tranziție treptată a rezistenței de sus în jos.

Deși aceste lentile poate sună ca și tot ce ți-ai dorit până acum, s-ar putea să nu fie neapărat potrivite pentru tine. Unii oameni nu se adaptează niciodată la purtarea lentilelor progresive. Dacă ți se întâmplă acest lucru, este posibil să ai parte de amețeli constante, probleme cu percepția profunzimii și distorsiuni periferice. În plus, dacă lucrezi la un calculator, este posibil să descoperi că o lentilă progresivă obișnuită nu oferă claritatea de care ai nevoie la o distanță intermediară.

Singura modalitate de a ști dacă lentilele progresive vor funcționa pentru tine este să le încerci și să vezi cum se adaptează ochii tăi. Dacă nu ți se adaptează după două săptămâni, oftalmologul tău ar putea avea nevoie să ajusteze puterea lentilelor. Dacă problemele continuă, o lentilă bifocală ar putea fi cea mai potrivită pentru tine. Formează-ți propria opinie încercându-le tu însuți, și descoperă dacă acestea te pot ajuta și pe tine.

>