Breaking news

Ce se intampla cu persoanele care decedeaza fiind infectate cu Covid-19

Guvernul a luat masuri draconice pentru cazul in care noul coronavirus incepe sa provoace victime in Romania si aceste masuri vizeaza inclusiv firmele care ofera servicii funerare. Persoana care isi pierde viata poate sa fie vazuta de maxim 2 membrii din familee, care vor purta echipament de protectie.

Ulterior sicriul va fi sigilat si inmormantarea va avea loc in cel mai scurt timp posibil. Trupul defunctului este introdus in saci de plastic, se dezinfecteaza utilizand produse biocide si ulterior se introduce in sicriul sigilat. Acesta nu poate fi atins decat cu manusi de protectie.

Dupa ce sicriul a fost sigilat, inmormantarile se fac in timp rapid si sicriul trebuie sa ramana inchis pe tot parcursul funeraliilor, fiind complet interzisa actiunea de a il deschide.

Ordinul care reglementeaza modul in care va avea loc o inmormantare face referire la directiile de sanatate publica la nivel de judet sau in municipiul Bucuresti, institutele de medicina legala care activeaza in centrele universitare, alte centre si servicii de medicina legala, personalul existent in unitatile sanitare si tot personalul care presteaza servicii funerare Bucuresti sau in orice alta localitate si care intra in contact direct cu persoanele decedate.

In cazul persoanelor internate pentru care pe toata perioada internarii in unitate se confirma sau se reconfirma diagnosticul de infectare cu noul coronavirus, daca evolutia bolii este urmata de deces, atunci nu mai este necesara autopsia si chiar se recomanda evitarea acesteia din cauza tuturor riscurilor posibile la care se spune personalul care realizeaza aceasta operatiune. Astfe, rudele vor primi un certificat medical constatator pentru decesul bolnavului care este eliberat si completat de medicul curant din spital.

In unitatile sanitare dotate cu paturi, medicul desemnat va anunta institutia de medicina legala chiar din timpul vietii bolnavului, daca acesta va prezenta semne de boala severe. Daca pacientul decedeaza si apar suspiciuni legate de decesul acestuia, altele decat interactiunea cu virusul, institutia medico legala competenta va fi anuntata pentru prezentarea unui medic legist, astfel incat sa fie evaluat corpul neinsufletit si ridicat, daca este necesar.

Cadavrele persoanelor decedate in urma infectiei cu noul corona virus care a fost confirmata de rezultatul testelor de laborator, fara leziuni traumatice sau alte semne care sa genereze suspiciuni nu se autopsiaza.

Corpul decedatului se va pune in sac dublu impermeabil si ermetic care se inchie cu fermoar si este pulverizat cu produse de tipul TP22 care contin formol.

Aceste produse sunt utilizate si pentru suprafete in conformitate cu specificatiile producatorului. Atunci cand decesul are loc la spital, corpul neinsufletit va fi depus in morga institutiei in asteptarea derularii tuturor procedurilor tipice pentru medicina legala, sau in asteptarea familiei pentru a identifica decedatul.

Atunci cand familia nu revendinca decedatul, sunt anuntate autoritatile din zona de rezidenta a acestuia sau alte autoritati completente pentru a ridica si inhuma in cel mai scurt timp decedatul. Este recomandat ca toate persoanele sa citeasca informatia completa data in ordonantele nou aparute astfel incat in momentele nefericite in care o persoana draga decedeaza sa stie la ce sa se astepte.

https://www.funerare-rainbow-dorobantu.ro/