Breaking news

Ce mâncăruri se potrivesc cu vinul roșu? 5 recomandări

Dacă vinul roșu este preferatul tău, probabil te-ai gândit deja cu ce preparate culinare îl poți asocia pentru o experiență plină de savoare.

Anumite rețete îi pot pune în valoare mai bine tăria, aromele, textura și dulceața, așadar este important să știi cum poți obține combinații echilibrate. Îți prezentăm în continuare câteva dintre preparatele care se asociază cel mai frecvent cu vinurile roșii și care îți pot servi ca inspirație dacă ai în plan o cină cu adevărat delicioasă!

1. Rețetele pe bază de carne roșie

De la vită, porc și miel până la vânat, carnea roșie se potrivește de minune cu vinul de aceeași culoare. Fie că o prepari în unt, la cuptor sau pe grătar, carnea roșie va pune în evidență aromele complexe și taninurile din vin. Dacă preferi preparatele mai grase, degustă o friptură suculentă de vită alături de o băutură corpolentă, precum un vin rosu JP. Chenet Cabernet Syrah, 0.75 L cu note de coacăze negre și ardei. Un vin mai ușor, spre exemplu un Pinot Noir, poate fi asociat cu o carne mai slabă, cum este cea de iepure.

2. Brânzeturile maturate

Brânzeturile cu o aromă puternică, precum Roquefort, Gorgonzola sau Parmigiano Reggiano, sunt excelente în combinație cu un vin bogat în taninuri și cu o tărie medie. Savurează-le împreună cu un Syrah sau un Zinfandel dacă vrei să contrabalansezi aromele intense și să obții un gust armonios.

Brânzeturile moi, precum Brie sau Camembert, merg foarte bine cu vinurile mai ușoare, de tip Beaujolais sau Pinot Noir. Ține cont întotdeauna de aromele și textura brânzei, iar dacă vrei să îți surprinzi invitații cu o gustare delicioasă, oferă-le un platou aperitiv cu brânzeturi și comandă vinuri de pe Travelfree.ro.

3. Mâncărurile cu sosuri închise la culoare

Datorită aromei și texturii lor bogate, mâncărurile cu sosuri închise la culoare reprezintă o combinație delicioasă alături de vinurile roșii. Sosul de roșii, de exemplu, este o opțiune clasică în gastronomia italiană și însoțește perfect pastele sau pizza. Dacă adaugi și un pahar de Chianti sau Pinot Noir, vei obține armonia perfectă între arome și texturi.

Sosul demi-glace, preparat din supă de oase, sos espagnole și uneori chiar și vin roșu, în funcție de rețetă, este ideal în combinație cu fripturile și poate fi servit alături de această băutură. Din categoria sosurilor închise la culoare fac parte și sosul bordelaise sau cel de rodii, așa că ai la îndemână o diversitate de opțiuni. Pentru preparatele cu arome puternice și o textură densă alege un vin roșu cu o aciditate ridicată, precum Cabernet Sauvignon. Dacă preferi, însă, aromele subtile și texturile fine, un vin rosu Barton & Guestier Merlot Reserve IGP, 0.75 L este o alegere mai potrivită.

4. Deserturile cu ciocolată neagră

Textura densă și cremoasă a ciocolatei negre, alături de notele sale intense și amărui creează combinația ideală cu vinurile roșii. Savurează deserturi precum un mousse de ciocolată ușor și aerat, trufe aromatizate cu cafea sau o porție de negresă moale și bogată cu vinuri roșii și vei descoperi o savoare desăvârșită.

Dacă vrei să echilibrezi notele amărui ale ciocolatei, alege vinurile roșii mai dulci, precum Porto sau vinurile cu arome fructate. În schimb, dacă gustul ușor amar al ciocolatei este partea ta preferată și vrei să îl scoți în evidență, alege vinurile roșii seci, de tip Cabernet Sauvignon sau Merlot.

5. Mâncărurile picante

Ești un fan al preparatelor picante? Trebuie să le asociezi cu un vin roșu, pentru o savoarea amplificată. Un Shiraz sau un Zinfandel se vor potrivi perfect cu mâncărurile picante, datorită structurii lor bogate și aromei fructate. Le poți încerca împreună cu o porție de chili con carne sau cu preparatele tale favorite din bucătăria asiatică.

Vinurile roșii cu un conținut mai scăzut de alcool, cum sunt cele din soiurile Pinot Noir sau Gamay, se potrivesc excelent cu mâncărurile picante deoarece nu îți stimulează excesiv papilele gustative.

Acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le poți asocia cu vinurile roșii pentru o experiență culinară deosebită. Desigur, în final, totul ține de preferințele tale. Experimentează cu diverse arome și texturi pentru a descoperi care sunt combinațiile pe care le iubești!

 

>