Breaking news

Ce înseamnă protecția muncii?

Chiar dacă suntem conștienți de acest lucru sau nu, fiecare meserie vine la pachet cu provocările ei. Toți lucrătorii, indiferent de domeniul în care își prestează serviciile, sunt supuși unor riscuri profesionale pe care angajatorul trebuie să le limiteze cât mai mult.

Protecția muncii sau securitatea și sănătatea în muncă fac referire la măsurile care trebuie luate în cadrul unui loc de muncă pentru a preveni apariția accidentelor și a bolilor profesionale.

Conform legii nr. 319/2003, securitatea și sănătatea în muncă reprezintă un ansamblu de activități instituționalizate care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de lucru în vederea apărării vieții, a integrității fizice și psihice și a sănătății angajaților, precum și a altor persoane care participă la procesul de muncă.

Unul din principalele scopuri ale protecției muncii este menținerea sănătății și a capacității de lucru a tuturor angajaților. Dar pe lângă asta, protecția muncii mai trebuie să asigure și un mediu confortabil, care să promoveze productivitatea în muncă.

Ce poate face un angajator pentru a asigura angajaților săi cel mai bun mediu de lucru?

Atât din punct de vedere legal, cât și moral, un angajator poate apela la mai multe variante pentru a asigura angajaților săi cele mai bune condiții de muncă. De exemplu, dacă este și administratorul companiei, el poate să-și ia asupra sa obligația de a pune în aplicare normele de protecție a muncii în cadrul firmei sale. Dacă pe de altă parte este prea ocupat cu alte sarcini, poate să aleagă pe unul din angajații săi și să-l delege cu această funcție importantă. Dacă firma în cauză are prea mulți angajați pentru ca un singur angajat să poată ocupa de tot ce ține de protecția muncii, atunci angajatorul poate alcătui un serviciu intern de protecție a muncii format din mai mulți angajați, aleși în funcție de numărul total al angajaților firmei sale. Și în final, cea mai bună variantă în opinia celor mai mulți angajatori responsabili, este colaborarea cu un serviciu extern de protecția muncii ca de exemplu euramis.ro – o firmă cu experiență în acest domeniu de activitate.

Ce poate face pentru un angajator un serviciu extern de protecția muncii?

Un serviciu extern de protecția muncii îl poate ajuta pe un angajator să-și îndeplinească toate obligațiile sale cu privire le protecția muncii în cel mai simplu mod cu putință. În primul rând, principalul lucru de care se ocupă serviciile de protecția muncii este identificarea și evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională în cadrul unui loc de muncă.

Apoi, după ce a efectuat această evaluare, serviciul de protecția muncii stabilește și elaborează tematici de instruire a angajatorilor pe categorii de personal, astfel încât fiecare lucrător să devină cât mai bine pregătit din acest punct de vedere.

Serviciul extern de protecție a muncii se mai ocupă și de elaborarea planului de prevenire și protecție, denumit pe scurt și PPP, un plan personalizat, adaptat pentru fiecare firmă în parte și care se bazează pe evaluarea riscurilor.

Nu în ultimul rând, serviciul extern de protecția muncii se ocupă și de instruirea personalului, lucru de altfel extrem de important, dar destul de solicitant dacă angajatorul ar dori să facă totul singur, pe cont propriu.

Toate aceste lucruri, precum și multe altele, ți le poate oferi un serviciu extern de protecția muncii, la costuri foarte convenabile, de doar câteva sute de lei pe an.

Cu alte cuvinte, colaborarea cu un serviciu extern de protecția muncii îți oferă siguranța că angajații tăi au parte de un mediu benefic pentru sănătatea și integritatea lor, cu un minim de investiție.

Pe de altă parte, dacă și cei câteva sute de lei pe care trebuie să-i plătești pe lună unui astfel de serviciu extern de protecția muncii ți se par o sumă prea mare, gândește-te la ai ca la o asigurare de viață, de sănătate sau de orice altceva preferi. Așa cum am spus și în rândurile de mai sus, serviciul extern de protecția muncii îți oferă înainte de toate siguranța lucrului bine făcut, prin experiența acumulată de-a lungul timpului. De aceea, decât să cheltuiești o avere încercând să repari un lucru din cauză că ai neglijat importanța serviciilor de protecție a muncii, mai bine investești o sumă modică și profiți de liniște ca să te dezvolți.