Breaking news

Ce înseamnă hipotensiunea?

Tensiunea arterială scăzută este o valoare sub 90/60 mm Hg. Sunt multe cauze care pot provoca tensiunea arterială scăzută. Tratamentul variază în funcție de aceste cauze. Simptomele tensiunii arteriale scăzute includ amețeli și leșinuri, dar în cazul multor pacienți simptomele nu se manifestă. În acest articol îți explicăm ce înseamnă tensiunea mică, tipurile, simptomele și cauzele acesteia. În plus, îți spunem cum se tratează și care pot fi complicațiile.

Ce este tensiunea arterială scăzută?

Hipotensiunea arterială sau tensiunea arterială scăzută presupune o valoare a tensiunii arteriale mai mică decât cea considerată normală. Poate apărea fie ca o afecțiune de sine stătătoare, fie ca simptom al unei game largi de afecțiuni.

Tipuri de tensiune arterială scăzută

Hipotensiunea arterială are două definiții:

  • hipotensiunea absolută: tensiunea arterială în repaus este sub 90/60 milimetri de mercur (mm Hg).
  • hipotensiunea ortostatică: tensiunea arterială rămâne scăzută mai mult de trei minute după ce te ridici din poziția șezândă. Este normal ca tensiunea arterială să scadă pentru scurt timp atunci când îți schimbi poziția, dar nu pentru atât de mult timp. Un alt nume pentru acest tip de tensiune este hipotensiunea posturală, deoarece apare odată cu schimbările de postură.

Măsurarea tensiunii arteriale implică două valori:

  • sistolică (numărul de sus): aceasta este presiunea exercitată asupra arterelor, de fiecare dată când inima bate.
  • diastolică (numărul de jos): aceasta este presiunea la care sunt supuse arterele între bătăile inimii.

Ce este considerată tensiune arterială scăzută?

Tensiunea arterială scăzută este sub 90/60 mm Hg. Acestea sunt valorile când tensiunea este considerată mică. Tensiunea arterială normală este peste acest nivel, până la 120/80 mm Hg.

Pe cine afectează tensiunea arterială scăzută?

Hipotensiunea arterială poate afecta persoane de orice vârstă. Cu toate acestea, este mai probabil să provoace simptome la persoanele de peste 50 de ani (în special hipotensiunea ortostatică). De asemenea, se poate întâmpla la persoanelor care sunt foarte active din punct de vedere fizic (mai ales la tineri).

Care sunt simptomele tensiunii arteriale scăzute?

Simptomele tensiunii arteriale scăzute includ:

  • amețeală;
  • leșin;
  • greață sau vărsături;
  • vedere încețoșată;
  • respirație rapidă și superficială;
  • oboseală sau slăbiciune;
  • senzație de oboseală, letargie;
  • confuzie sau probleme de concentrare;
  • agitație sau alte schimbări neobișnuite în comportament.

De obicei, organismul poate controla automat tensiunea arterială și o poate împiedica să scadă prea mult. Dacă începe să scadă, corpul încearcă să compenseze acest lucru, fie prin accelerarea ritmului cardiac, fie prin contractarea vaselor de sânge pentru a le face mai înguste. Simptomele hipotensiunii apar atunci când organismul nu poate compensa scăderea tensiunii arteriale.

Care sunt cauzele tensiunii arteriale scăzute?

Hipotensiunea arterială poate apărea din multe motivedintr-o gamă largă de motive cum ar fi:

  • hipotensiunea ortostatică: atunci când te ridici prea repede în picioare și corpul tău nu poate compensa cu un flux sanguin mai mare către creier.
  • bolile sistemului nervos central: afecțiuni precum boala Parkinson pot afecta modul în care sistemul nervos controlează tensiunea arterială. Persoanele cu aceste afecțiuni pot simți efectele tensiunii arteriale scăzute după ce mănâncă, deoarece sistemul lor digestiv folosește mai mult sânge pe măsură ce digeră alimentele.
  • volum scăzut de sânge: pierderea de sânge în urma unor leziuni grave poate provoca tensiune arterială scăzută.
  • deshidratarea poate contribui, de asemenea, la un volum scăzut de sânge.
  • afecțiuni care pun viața în pericol: aceste afecțiuni includ ritmuri cardiace neregulate (aritmii), embolia pulmonară, atacurile de cord și colapsul pulmonar. Reacțiile alergice care pun viața în pericol (anafilaxie) sau reacțiile imune la infecții severe (sepsis) pot provoca, de asemenea, hipotensiune arterială.
  • afecțiuni cardiace și pulmonare: poți avea hipotensiune atunci când inima bate prea repede sau prea încet sau dacă plămânii nu funcționează așa cum ar trebui. Insuficiența cardiacă avansată (mușchiul cardiac slab) este o altă cauză.
  • consum de alcool sau droguri recreaționale: drogurile recreaționale pot scădea tensiunea arterială, la fel ca și alcoolul (pentru o perioadă scurtă de timp).
  • sarcina: hipotensiunea ortostatică este posibilă în primul și al doilea trimestru de sarcină. Sângerările sau alte complicații ale sarcinii pot provoca, de asemenea, tensiune arterială scăzută.
  • temperaturi extreme: temperaturi prea scăzute sau prea ridicate pot afecta de asemenea hipotensiunea arterială.

Care sunt complicațiile tensiunii arteriale scăzute?

Complicațiile care pot apărea din cauza hipotensiunii arteriale includ:

  • căderi și leziuni legate de căderi: acestea sunt cele mai mari riscuri în cazul hipotensiunii, deoarece poate provoca amețeli și leșinuri. Căderile pot duce la oase rupte, contuzii și alte leziuni grave sau chiar care pun viața în pericol.
  • șoc: când tensiunea arterială este scăzută, acest lucru poate afecta organele prin reducerea cantității de sânge pe care o primesc. Acest lucru poate provoca leziuni ale organelor sau chiar șoc.
  • probleme cardiace sau accident vascular cerebral: tensiunea arterială scăzută poate face ca inima dumneavoastră să încerce să compenseze prin pomparea mai rapidă sau mai puternică. În timp, acest lucru poate provoca leziuni cardiace permanente și chiar insuficiență cardiacă. De asemenea, poate cauza probleme precum tromboza venoasă profundă (TVP) și accidentul vascular cerebral, deoarece sângele nu circulă așa cum ar trebui, cauzând formarea de cheaguri.

Cum se tratează tensiunea arterială scăzută?

Medicul trebuie să identifice cauza tensiunii scăzute și să o trateze. Tratamentele pot varia de la simple lichide intravenoase la antibiotice, la intervenții chirurgicale sau chiar un transplant de inimă. Unele persoane cu tensiune arterială scăzută au nevoie de o ședere în spital.

Tratarea directă a hipotensiunii arteriale se întâmplă, de obicei, într-unul din cele trei moduri:

  • creșterea volumului de sânge: metoda se mai numește resuscitare cu fluide și implică infuzia de fluide în sânge. Exemplele includ fluide intravenoase (IV) sau transfuzii de plasmă sau sânge.
  • făcând ca vasele de sânge să se restrângă: așa cum există medicamente care scad tensiunea arterială prin relaxarea vaselor de sânge, există și medicamente care au efectul opus.
  • schimbarea modului în care organismul gestionează lichidele: rinichii sunt responsabili pentru menținerea echilibrului de lichide. Anumite medicamente pot face ca rinichii să păstreze lichidul și sarea în organism, ceea ce poate ajuta în cazul tensiunii arteriale scăzute.

Odată ce medicul descoperă tensiunea arterială scăzută la un pacient:

  • îl poate sfătui să schimbe dieta: creșterea aportului de sare poate ajuta adesea la creșterea tensiunii arteriale.
  • îl poate ajuta să recunoască și să reacționeze la simptome:

Cum îmi poți reduce riscul de hipotensiune arterială?

De obicei, nu este posibil să reduci riscul de hipotensiune arterială sau să previi hipotensiunea arterială. Singura excepție este evitarea circumstanțelor sau a acțiunilor care pot duce la aceasta, cum ar fi consumul de droguri recreaționale sau de suplimente/remedii pe bază de plante care vă pot scădea tensiunea arterială. Consumul de mai puține alimente, cu mai puțini carbohidrați, poate ajuta de asemenea la evitarea instalării hipotensiunii după mese.

Când trebuie mers la Urgențe?

Dacă ai hipotensiune arterială, ar trebui să mergi la spital în următoarele situații:

  • ai dureri în piept;
  • leșini;
  • cazi și te lovești la cap;
  • dacă te rănești în urmă căderii sau leșinului.
  • dacă ai simptome de șoc cum ar fi: senzația de frig, transpirație, respirație rapidă sau ritm cardiac accelerat. De asemenea, este posibil să apară o nuanță albastră pe buze sau sub unghii.

Hipotensiunea arterială este o afecțiune care poate să nu aibă simptome și mulți oameni nici măcar nu știu că o au. Pentru alții, poate provoca simptome care sunt neplăcute și chiar perturbatoare pentru viața și activitățile zilnice. Dacă crezi că ai tensiune arterială scăzută, este esențial să fie diagnosticată și tratată. Un diagnostic și un tratament adecvat te pot ajuta să eviți căderile și alte complicații. Din fericire, această afecțiune este adesea tratabilă.

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

Cleveland Clinic, „Low blood pressure”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21156-low-blood-pressure-hypotension

heart.org, „Low blood pressure – when blood pressure is too low”: https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure/low-blood-pressure-when-blood-pressure-is-too-low

Sursa foto: Shutterstock

>