Breaking news

Ce ingrediente trebuie să conțină o cremă hidratantă de calitate

Pielea reprezintă prima interfață dintre mediu și organism, fiind expusă constant la acțiunea nocivă a unor factori de mediu. Hidratarea este una dintre cele mai importante etape ale îngrijirii tenului și are rolul de a susține funcția de barieră a pielii. Citește în continuare și află care sunt cele mai importante ingrediente din compoziția cremelor hidratante.

Ceramidele

Ceramidele sunt principalele substanțe grase constituente ale straturilor lamelare prezente în spațiie intracelulare din stratul cornos, alături de acizi grași și colesterol. Aceste straturi lamelare sunt cele care asigură rolul de barieră al pielii. Astfel, ceramidele sunt compuși esențiali pentru menținerea structurii pielii, precum și a permeabilității acesteia. Rolul lor este de a unii celulele epiteliale între ele și de a evita pierderea apei, precum și agresiunea factorilor externi. Înaintarea în vârstă și expunerea la radiații solare reduc funcționalitatea ceramidelor făcând ca pielea să devină uscată și mai puțin elastică.

Încorporarea ceramidelor și a precursorilor de ceramide în produsele de îngrijire este o metodă eficientă de a crește gradul de hidratare a pielii menținându-i astfel atât aspectul, cât și funcționalitatea.

Colagenul

Colagenul este o proteină structurală a țesutului conjunctiv ce intră în alcătuirea pielii, a tendoanelor și a articulațiilor. Pielea conține preponderent colagen de tip I și în proporții mai mici colagen de tip III și V. Beneficiile colagenului asociate cu  aplicarea locală provin în special din creșterea gradului de hidratare a pielii datorită capacității sale de a forma un film la suprafața pielii minimizând evaporarea apei.

Vitamina B3

Vitamina B3, cunoscută și sub numele de niacinamidă sau nicotinamidă, face parte din complexul vitaminelor B și este utilizată în produsele de îngrijire pentru efectul său antiinflamator. Niacinamida inhibă biosinteza compușilor cu activitate proinflamatorie și stimulează producția de ceramide, îmbunătățind funcția de barieră a pielii.

Vitamina C

Vitamina C, cunoscută sub numele de acid ascorbic, este o vitamină cu efect antioxidant. Speciile reactive de oxigen formate ca urmare a expunerii la radiații ultraviolete au o influență negativă atât asupra lipidelor, cât și asupra colagenului, conducând în timp la pierderea elasticității pielii. Pe lângă rolul său în combaterea stresului oxidativ, vitamina C stimulează și sinteza de colagen și elastină, crescând fermitatea și elasticitatea pielii.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este un polimer aflat la interfața dintre fibrele de colagen și elastină facilitând așezarea acestora într-o configurație spațială optimă. În cazul pielii îmbătrânite, aceste conexiuni realizate de acidul hialuronic lipsesc, ceea ce contribuie la dezorganizarea fibrelor de colagen și elastină cu apariția consecutivă a ridurilor. Acidul hialuronic are o capacitate mare de a reține apa, ceea ce face ca tenul să pară mai neted și mai luminos.

În concluzie, principalul rol al cremelor hidratante este de a preveni pierderea apei la nivel cutanat prin susținerea funcției pielii de barieră. Discută cu medicul dermatolog sau cu farmacistul și asigură-te că alegi un produs de hidratare cu ingrediente de calitate, potrivite pentru nevoile tenului tău.

Surse informative

Chandan, Neha, et al. “A New Era of Moisturizers.” Journal of Cosmetic Dermatology, vol. 20, no. 8, 5 May 2021, pp. 2425–2430., doi:10.1111/jocd.14217. 

Draelos, Zoe D. “The Science behind Skin Care: Moisturizers.” Journal of Cosmetic Dermatology, vol. 17, no. 2, 2018, pp. 138–144., doi:10.1111/jocd.12490. 

Coderch, Luisa, et al. “Ceramides and Skin Function.” American Journal of Clinical Dermatology, vol. 4, no. 2, 2003, pp. 107–129., doi:10.2165/00128071-200304020-00004. 

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-touching-her-cheek-3785802/

>