Breaking news

Ce implică analiza de creatinină serică și ce semnifică rezultatele obținute?

Analiza de creatinină serică măsoară nivelul de creatinină din sânge pentru ca medicul să constate dacă rinichii funcționează corect sau dacă sunt prezente tulburări ale unor afecțiuni renale. Creatinina este un produs rezidual al degradării normale a țesutului muscular, ce este filtrată la nivelul rinichilor și eliminată din organism prin urină. Măsurarea creatininei serice poate fi utilă pentru screeningul, diagnosticul și monitorizarea problemelor renale. 

Explicăm ce înseamnă și ce implică analiza de creatinină serică, prezentăm procedura de recoltare și modul în care se interpretează rezultatele.

Ce este analiza de creatinină serică?

Analiza de creatinină serică este un test de laborator ce folosește sângele pentru monitorizarea funcției renale. Rinichii prezintă milioane de nefroni, elemente de filtrare a sângelui care realizează acest lucru constant, prin intermediul unui grup mic de vase de sânge unități numite glomeruli renali. Aici are loc filtrarea deșeurilor, a excesului de apă și a impurităților din sânge, toxinele fiind apoi eliminate prin urină.

Personalul medical de specialitate măsoară nivelul creatininei din sânge pentru a verifica funcția rinichilor. La MedLife îți poți face analiza de creatinină serică pentru diagnosticarea anumitor boli de rinichi și pentru verificarea eventualelor problemele ale funcției renale. (1)

Ce implică analiza de creatinină serică?

Pentru această analiză de laborator nu sunt necesare pregătiri speciale. Proba de sânge ce urmează a fi analizată este obținută prin puncție venoasă. Momentul testării este dimineața, iar tu nu trebuie să mănânci înainte. Doar în situații speciale analiza pentru creatinină serică se poate recolta și postprandial, adică la minimum două ore după finalizarea celei mai recente mese. 

Dacă specialistul îți știe istoricul medical este posibil să îți indice suspendarea administrării unor medicamente sau suplimente alimentare cu ceva timp înainte de efectuarea testării propriu-zise, pentru acuratețea rezultatelor. (1), (2)

Când este recomandată determinarea creatininei serice?

Medicul recomandă în mod normal ca determinarea creatininei serice să facă parte din setul de analize anual. Totuși, pentru unele situații speciale, testarea se face pentru: 

  • estimarea ratei de filtrare glomerulară (GFR) la persoanele cu boli cronice renale care prezintă risc crescut de a dezvolta alte probleme precum diabet, boli cardiovasculare sau care au istoric familial cu afecțiuni renale;
  • ajutorul oferit în diagnosticarea și monitorizarea tratamentului acordat pentru boli renale acute și cronice;
  • monitorizarea și ajustarea dozelor de medicamente care sunt excretate la nivelul rinichilor;
  • verificarea postoperatorie;
  • supravegherea transplantului renal;
  • evaluarea persoanelor cu politraumatisme sau simptomatologie urinară;
  • evitarea deshidratării severe;
  • urmărirea gravidelor;
  • apariția edemelor la nivelul ochilor, picioarelor și a gleznelor;
  • folosirea substanțelor de contrast necesare la unele investigații imagistice;
  • evaluarea afecțiunilor musculare, a distrofiilor musculare sau în miastenia gravis;
  • scăderea semnificativă, fără motiv, a urinării în termen de 24 de ore. (1)

Interpretarea rezultatelor: valori normale, valori anormale și semnificația acestora

Deși valorile de referință sunt ușor diferite de la un laborator la altul, în funcție de metoda de lucru și de reactivii utilizați, creatinina serică la femei este considerată normală dacă rezultatele sunt cuprinse între 0 și 1.10 mg/dL, în timp ce la bărbați vorbim de 0 – 1.30 mg/dL.

Valori de peste 7.4 mg/dL pentru persoane nedializate sunt critice și necesită măsuri urgente. Valori scăzute ale creatininei serice au ca motiv sarcina, scăderea masei musculare la persoanele vârstnice sau boli hepatice grave. (2)

Valorile mari de creatinină serică pot fi întâlnite la bărbații cu masă musculară mare, consumatori de carne. Valorile creatininei serice la bărbați tind să fie, în mod normal, mai mari decât la femei. Creșterile patologice de creatinină serică apar în situații precum:

  • insuficiență renală acută și cronică;
  • glomerulonefrite;
  • obstrucții ale tractului urinar;
  • traumatisme;
  • deshidratare;
  • pe fondul administrării unor medicamente și substanțe toxice;
  • insuficiență cardiacă congestivă;
  • probleme musculare și afecțiuni autoimune. (1)

Acest material despre analiza de creatinină serică este strict informativ și nu poate înlocui un consult medical adecvat. Dacă te confrunți cu unele probleme de sănătate, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului!

 

Surse de informare: 

1. Creatinine Blood Test – https://www.healthline.com/health/creatinine-blood

2. Creatinine test – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/creatinine-test/about/pac-20384646

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/female-medical-practitioner-looking-at-test-tubes-samples-8442499/

>