Breaking news

Ce faci in caz de accident? Cum folosesti RCA-ul?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este contractul dintre proprietarul unui vehicul si o companie de asigurari, prin care compania isi asuma responsabilitatea de a plati despagubirile tertelor persoane care au fost victime intr-un accident.

Practic, RCA-ul il protejeaza financiar pe cel vinovat de accident si de asemenea, despagubeste victimele.

Asigurarea RCA este obligatorie, insa cu un calculator RCA online de la romasig.ro oricine poate gasi cea mai ieftina varianta, in asa fel incat cheltuiala sa nu fie una foarte mare. Toti proprietarii de masini sunt constienti de obligativitatea RCA, insa putini sunt cei care stiu cu exactitate cum sa o foloseasca.

Pentru a sti cum trebuie folosita asigurarea, orice sofer trebuie sa poata raspunde la cateva intrebari:

  1. Ce pagube acopera RCA?

Orice asigurare, indiferent ca este o asigurare RCA ieftina sau una mai costisitoare, trebuie sa poata acoperi pagube materiale, vatamari corporale, cheltuieli de judecata si pagube generate de imposibilitatea de a folosi vehiculul avariat.
Exista o limita financiara a despagubirilor, care se ridica la 1 milion de euro pentru pagubele materiale si 5 milioane pentru cele corporale.

  1. Care sunt vehiculele ce pot incheia o polita RCA?

Toate vehiculele, atata vreme cat respecta urmatoarele conditii: sunt inmatriculate sau supuse inmatricularii iar persoana care face asigurarea este proprietarul vehiculului.

  1. Ce este sistemul Bonus Malus?

Unele asigurari includ un sistem reglementat de ASF, denumit Bonus Malus. Acesta responsabilizeaza posesorii de autovehicule, care trebuie sa plateasca o anumita suma in cazul in care sunt vinovati intr-un accident, insa beneficiaza de reduceri substantiale atunci cand conduc prudent, fara evenimente.

Un asigurat informat este un asigurat care poate trece cu bine peste momentele neplacute. Tocmai de aceea, inainte de orice asigurare este bine sa existe o informare serioasa si sa verifice corectitudinea datelor, prezenta formularului de constatare amiabila si mici detalii despre compania de asigurari.

Daca totul este ok cu asigurarea, cei de la Romasig.ro recomanda sa se respecte urmatorii pasi in cazul unui accident:

  1. Trebuie sa se completeze formularul de constatare amiabila sau sa se mearga la politie in termen de maxim 24 de ore (atata vreme cat accidentul este minor);
  2. Trebuie sa fie instiintat asiguratorul persoanei vinovate;

Exista si situatia in care vinovatul nu detine un RCA, ceea ce complica lucrurile, insa nu atat de mult. In Romania exista un fond pentru protectia victimelor strazii, care acopera pagubele produse de soferi neasigurati sau de soferi care au fugit de la locul faptei si nu pot fi gasiti.

Daca accidentul este minor, este foarte important ca formularul de constatare amiabila sa fie completat corect. Acesta trebuie sa contina informatii corecte despre modul in care s-a produs accidentul, sa aiba martori (acestia nu trebuie sa fie dintre persoanele transportate sau rude) si sa fie completat in doua exemplare. Fiecare sofer trebuie sa pastreze unul dintre exemplare drept dovada.

In principiu, asigurarea RCA este o solutie eficienta, care imbunatateste siguranta pe strazi si atata vreme cat este folosita corect, poate sa duca la economii substantiale de timp si de bani.