Breaking news

Ce este un purificator UV de apă și cum funcționează?

loading...

Un purificator de apă UV tratează apa nesigură micro-biologică cu lumină ultravioletă germicidă. Lungimea de undă UV amestecă ADN-ul organismelor vii din apă, astfel încât acestea să nu se mai poată reproduce și să te îmbolnăvească. Dacă beți apă infectată cu bacterii, organismele se pot încorpora în tractul digestiv și se pot replica. Radiațiile ultraviolete fac ca bacteriile, virușii, paraziții și ciupercile să nu se poată reproduce prin deteriorarea acizilor nucleici ai ADN-ului lor.

Cum funcționează un purificator de apă lampa UV

Un purificator de apă UV expune organismele vii, cum ar fi bacteriile, virușii sau chisturile (cum ar fi Cryptosporidium și Giardia) la o lungime de undă ultravioletă germicidă. Cu suficientă energie, radiațiile UV la lungimea de undă de 254 nm perturbă ADN-ul din microorganismele patogene, astfel încât acestea să nu se poată reproduce. Lumina ultravioletă împiedică bacteriile să răspândească boala prin apa potabilă.

Dozajul UV este măsurarea energiei (în mJ / cm²) furnizată de un purificator de apă UV. Cu cât doza este mai mare, cu atât este furnizată mai multă energie pentru tratarea apei contaminate. La un anumit prag, această energie devine suficientă pentru a inactiva majoritatea microorganismelor prezente în apă.

Ce elimină o dezinfecțiea cu lampi UV?

Sterilizatoarele cu lampa UV dezactivează organismele vii, dar nu îndepărtează particulele din apă, nu adaugă substanțe chimice sau îndepărtează gusturile și mirosurile neplăcute.

Dezinfectarea UV tratează apa pentru:

 • Cryptosporidium
 • Giardia
 • Bacili de dizenterie
 • Salmonella
 • Mycobacterium tuberculosis
 • streptococ
 • E coli
 • Hepatita B
 • Holeră
 • Alge
 • Ciuperci
 • Unii viruși.

Cu câțiva ani în urmă, orașul Milwaukee a inundat, iar cryptosporidium a infectat alimentarea cu apă. Cryptosporidium este un parazit care pătrunde în tractul intestinal și provoacă boli precum răzbunarea lui Montezuma. Crypto este rezistent la clorul utilizat pentru dezinfectarea apei orașului, iar apa din Milwaukee a dus la sute de decese. Purificarea apei UV vă protejează de organismele patogene, cum ar fi cryptosporidium, în apă.

Ce se află în purificatorul de apă UV?

Un purificator de apă UV include o cameră care cuprinde întregul sistem. Manșonul din sticlă de cuarț ține lampa UV care emite o lungime de undă germicidă a radiației (UV-C) pentru a dezactiva organismele vii. Manșonul din sticlă de cuarț este transparent până la lungimea de undă UV, ceea ce permite luminii UV să pătrundă în sticlă și să dezinfecteze apa. Un manșon de cuarț protejează lampa UV de apă, deoarece apa și electricitatea nu se amestecă bine. Unul sau două inele O pentru a sigila întregul sistem împreună.

Lămpile UV funcționează cu vapori de mercur. Vaporii de mercur sunt încărcați într-o lampă UV sub formă de mici margele. Ocazional, este posibil să vedeți mărgele care se rostogolesc în lampă. Aceste margele sunt mercur înainte de a fi vaporizate pentru a crea combustibil pentru lampă.

Purificatoarele UV sunt sigure?

Tratamentul apei UV este sigur. Nu folosește substanțe chimice nocive și nu modifică compoziția apei. Un sterilizator UV utilizează lumina UV-C pentru dezinfectare. Lumina UV-C este dăunătoare pentru oameni la fel ca organismele vii microscopice. Dar dacă nu atingeți sau nu vă uitați la becul UV în timp ce este aprins, nu vă aflați în pericol de expunere.

Tratamentul cu clor este o alternativă la UV, dar tratamentul cu ultraviolete este mult mai sigur. Lumina ultravioletă tratează apa pentru protozoare pe care dezinfectarea clorului nu le poate elimina. Un sistem UV este mult mai ușor de întreținut și mai sigur de utilizat decât dezinfectanții chimici. Tratarea apei cu clor necesită un rezervor de retenție și injecții și soluții precise. Multe stații de tratare a apelor uzate folosesc acum purificarea apei UV pentru a elimina subprodusele chimice dăunătoare din apă din tratamentul cu clor sau cloramină.

Sunt eficiente purificatoarele UV?

Sistemele UV sterilizează apa rapid și eficient. Dezinfectarea UV dezactivează 99,99% din organismele vii din apă. Acestea sunt proiectate să funcționeze constant pentru a garanta că apa pe care o folosiți este întotdeauna sigură. Deoarece un purificator UV nu este un filtru, nu există nicio apă uzată sau resturi care să fie curățate. Fiecare picătură de apă care intră în sistemul UV este purificată.

Purificatoare de apă UV vs. filtre de apă

Sistemele de osmoză inversă, sistemele de ultrafiltrare, filtrele de carbon și filtrele ceramice separă toți contaminanții de apă prin porii mici ai unui filtru sau a unei membrane. Spre deosebire de filtrele de apă, un purificator UV nu elimină particulele din apă. Vezi o colectie de 41 sisteme de filtrare a apei potabile aici si recomandarea noastra filtrul de apa potabila Excito B. Tratamentul UV purifică apa prin expunerea organismelor vii la lumina ultravioletă, dar nu le filtrează. Filtrele de apă nu elimină bacteriile și virușii, precum și sistemul UV. Dezinfectarea UV funcționează alături de sistemele de filtrare a apei pentru a asigura apă curată.

loading...