Breaking news

Ce este un plug si ce marca sa alegi?

Plugul este un instrument de prelucrare a solului folosit in agricultura. Este echipat cu mai multe piese de plug, iar in cazul in care aceste piese se deterioreaza poti gasi site-uri specializate care ofera piese pentru utilaje agricole de cumparat.

Aratura consta in deschiderea pamantului la o anumita adancime, rasturnarea lui, inainte de a-l semana sau planta. Aratul este tipic agriculturii industriale si este in general evitata prin conservarea agriculturii. De asemenea, ingroapa reziduurile culturilor anterioare, buruienile, gunoiul de grajd si accelereaza mineralizarea materiei organice prin cresterea temperaturii solului.

Diferitele parti ale unui plug

Plugul este alcatuit din mai multe elemente, fiecare jucand un rol.

In general plugurile se compun din:

a) organe de lucru (trupite, antetrupite, cutite si scormonitoare)

b) organe ajutatoare (cadrul, diferite mecanisme, triunghi de prindere sau detractiune, axe, roti, etc)

Marci populare de plug

  • Kuhn Huard

Creat de o companie franceza situata in Bas-Rhin, marca Kuhn Huard este o subsidiara a grupului elvetian Bucher Industries. Kuhn este un expert in fabricarea de echipamente agricole remorcate (lucrare a solului inclusiv pluguri, stropire, recoltare furaje, impachetare etc.). Plugurile Kuhn Huard sunt foarte renumite in comunitatea agricola si sunt folosite in multe ferme.

  • Kverneland

Producatorul Kverneland este unul dintre liderii in fabricarea de utilaje agricole. Cu un punct de sprijin in inovatie, Kverneland ofera o gama larga de produse de calitate dedicate jucatorilor din lumea agricola, in special pentru arat, pregatirea solului si semanat.

  • Gregoire Besson

Compania franceza Grégoire-Besson este pozitionata in proiectarea si fabricarea utilajelor agricole. Multe masini sunt construite pentru lucrarea solului, cum ar fi plugurile, sculele cu disc, sculele cu dinti. In gama de pluguri Grégoire-Besson, exista multe prototipuri, ceea ce iti permite sa ai o gama larga de optiuni atunci cand iti cumperi acest utilaj agricol.

  • Bonnel

Infiintata in 1875, intreprinderea de familie Bonnel SA este specializata si in fabricarea si comercializarea de utilaje de prelucrare a solului si transport. Spre creditul sau, Bonnel are o gama larga de pluguri montate si semimontate, vibrocultivatoare, unelte pentru cultivarea miristilor, suporturi frontale si tavi pentru masini.

  • Lemken

Lemken sau numit si marca albastra germana in sectorul agricol este unul dintre liderii in masinile agricole. Printre modelele sale recente, regasim plugul VariOpal care satisface optim munca de arat. Latimea de taiere si adancimea de lucru a fiecarui corp de plug sunt decisive pentru calitatea araturii. Plugurile Lemken sunt rezistente, economice si versatile.

Cum pregatesti de lucru un plug?

  • Verificarea starii tehnice a tractorului
  • Verificarea stari tehnice a plugului
  • Cuplarea corecta a plugului la tractor
  • Reglarea plugului pentru conditiile de lucru.

Se verifica in teren reglajele facute pe o lungime de 5-7 parcursuri. In cazul in care se face aratura pentru insamantare, de plug se leaga o grapa stelata sau cu colti pentru maruntirea brazdelor de sol.

>