Breaking news

Ce este un AWB și de ce este important?

De bună seamă că ai auzit acest termen dacă ai trimis sau ai primit un colet expediat prin curier și te-ai întrebat măcar o dată ce reprezintă. Și pe noi ne-a chinuit aceeași întrebare, așa că ne-am interesat și îți oferim toate explicațiile pe care le-am aflat și noi.

Ca să nu te ținem în suspans, precizăm din capul locului că AWB-ul este un document însoțitor pentru orice plic sau colet trimis prin intermediul serviciilor de curierat. Îi putem spune chiar „documentul de identitate” al coletului, iar în cele ce urmează îți vom arăta de ce este nevoie de el.

Ce înseamnă AWB

Acest termen este un acronim pentru „Air Waybill” denumire în engleză dată unui document care însoțește mărfurile transportate pe cale aeriană. Termenul a fost preluat și generalizat, făcând în prezent referire la documentele însoțitoare ale plicurilor și coletelor trimise prin serviciile de curierat,  indiferent de modul de transport. Așadar, AWB va avea și un colet livrat de un curier pe bicicletă dar și unul adus în țară cu un avion cargo.

Vorbim de un document de însoțire, care este foarte util dar și obligatoriu, din punct de vedere legal.

Ce conține AWB-ul

Documentul în sine specifică datele expeditorului și destinatarului, alături de informații specifice cum ar fi condițiile speciale de transport sau conținutul coletului. De asemenea, sunt menționate greutatea și dimensiunile coletului, detalii despre plata și valoarea declarată – în cazul în care acesta a fost asigurat.

Pentru ca un colet să poată fi mai ușor identificat, i se atribuie un număr unic ce este atașat documentului însoțitor, iar acest cod este denumit la rândul său tot AWB.

Cu ce te ajută AWB-ul

Dacă ne referim la personalul firmelor de curierat, este clar că acest document este extrem de util pentru un bun management al coletelor, însă te poate ajuta și pe tine, în calitate de client. Indiferent că ai trimis sau aștepți un colet, poți afla oricând stadiul livrării, prin intermediul unei aplicații de urmărire AWB. Aceasta presupune tastarea acelui număr unic într-o căsuță de căutare, după care aplicația îți va spune unde se află coletul la momentul respectiv. Mai exact, poți afla dacă a fost preluat, dacă se află în depozit, este pe drum spre destinatar sau i-a fost predat acestuia.

Totodată, în situația în care coletul se pierde pe drum sau este deteriorat, AWB-ul ajută la identificarea acestuia și rezolvarea problemei.

Cum afli AWB-ul

Nu trebuie să faci nimic în mod special pentru a afla AWB-ul unui colet, pentru că aceste informații îți vor fi comunicate atât în calitate de expeditor, cât și ca destinatar. Astfel, ca expeditor, ți se va comunica pe loc numărul unic de înregistrare, în momentul în care ai predat coletul curierului, iar acesta l-a înregistrat în sistem. De asemenea, pe baza datelor furnizate de tine, AWB-ul va fi comunicat și destinatarului, prin e-mail, SMS sau ambele variante.

În cazul comenzilor online, AWB-ul este transmis clienților în momentul înregistrării comenzii și, astfel, aceștia pot urmări livrarea până la primirea coletului.

Ce faci când nu funcționează

Cea mai comună problemă în utilizarea AWB-ului pentru urmărirea livrării constă în tastarea greșită a codului primit. Este de ajuns să greșești o singură cifră sau literă pentru ca aplicația să îți transmită că nu recunoaște codul. Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mai verifici o dată dacă ai introdus AWB-ul corect. Dacă acesta este valid și totuși nu primești nicio informație, este posibil ca numărul de identificare să nu fi fost încă înregistrat în sistem. În astfel de situații trebuie să mai aștepți o zi sau două și, dacă lucrurile nu se schimbă, poți să suni la serviciul de relații cu clienții al firmei de curierat.

Sperăm că explicațiile noastre ți-au fost de folos și te-au ajutat să înțelegi de ce este important să păstrezi AWB-ul unei expedieri până când aceasta a ajuns la destinație.

>