Breaking news

Ce este și cum organizăm bugetul familiei?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/gold-colored-coins-near-calculator-3305/

Bugetul familiei reprezintă evidența veniturilor dintr-o anumită perioadă de timp și repartizarea lor pe categorii, în cadrul unei familii.

Unii oameni, atunci când realizează că nu-și gestionează bine bugetul, își doresc să fie mai cumpătați și să găsească soluții pentru a-l eficientiza, astfel încât, pe lângă cheltuielile lunare, să mai rămână fonduri și pentru economii sau diverse activități. Dorința de a realiza acest lucru este primul pas în această direcție.

Care sunt obiceiurile nesănătoase și cum scăpăm de ele

Din cauză că românii nu beneficiază de o educație financiară în școală sau în familie, întâmpină greutăți în gestionarea bugetului și în menținerea unui echilibru financiar lună de lună.

Printre cele mai nocive obiceiuri de consum se numără cumpărăturile sub impulsul momentului, împărțirea greșită a bugetului sau cheltuielile inutile. În mod evident, se poate scăpa de aceste tentații care afectează bugetul familiei alegând conștient să nu mai fie făcute. Conștientizarea problemei este primul pas pentru eliminarea ei. Atunci când un om simte nevoia să-și cumpere un produs doar pentru că acesta se află la reducere, fără să-i fie util, este clar că această achiziție trebuie evitată.

Studiile arată că mai mult de jumătate dintre articolele cumpărate în cadrul ofertelor din magazine nu sunt folosite niciodată, iar un procent foarte mic dintre ele sunt utilizate o singură dată de către cumpărător.

Ideea unei senatoare americane pentru un buget eficient

Evidența unui buget este cheia către sănătatea financiară a familiei. Când sunt trecute negru pe alb veniturile și cheltuielile și se poate consulta cu ușurință pe ce s-au cheltuit banii, membrii familiei pot controla mai bine ieșirile, astfel încât să fie menținut un echilibru cu intrările.

Elizabeth Warren, senator al Statelor Unite ale Americii, are un sistem util de gestionare a banilor, pe care l-a pus la dispoziția tuturor oamenilor de pe Glob, în cartea sa „All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan”. Acesta nu implică notarea cheltuielilor într-un tabel Excel și nici experiența unui consultant financiar. Practic, este detaliată o regulă numită 50/30/20, valorile referindu-se la obligații, dorințe și economii.

  • 50% din veniturile lunare fac parte din cheltuielile obligatorii. Adică jumătate din salarii pleacă spre rate, chirii, plata utilităților, asigurări, mașină, alimente, sănătate;
  • 30% din venituri sunt alocate dorințelor, adică unor lucruri care țin de confortul fizic sau moral: vacanțe, shopping, film, concerte, restaurante etc.
  • 20% din venituri ar trebui economisite în fiecare lună. Un astfel de fond de urgență este obligatoriu pentru viitor, spun specialiștii.

Pentru acei oameni cărora viața le-a dat peste cap planurile și așteptările, sunt recomandate soluții pe termen scurt pentru a face rost de banii necesari. O casă de amanet oferă un împrumut rapid și pentru o perioadă de timp care poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni sau chiar luni. Tot ce trebuie să facă solicitantul pentru a beneficia de ajutor financiar este să garanteze cu: bijuterii, electrocasnice, mașină și alte bunuri acceptate etc.