Breaking news

Ce este si cum corectam anizometropia, avantajele lentilelor de contact

loading...

Unii pacienti pot resimti din plin ca unul dintre ochii lor nu vede prea bine si ca are dificultati in a citi. Efortul de a focaliza imaginea obiectelor cu celalalt ochi este, evident, mai mare, in aceste conditii.

Ereditar, unul dintre ochi prezinta o capacitate mai mica de a oferi o acuitate vizuala corespunzatoare. Ochiullenes” il poate, afecta, in timp, si pe cel sanatos. Anizometropia, ca asa se numeste acest defect de vedere, este definita de catre specialisti ca fiind diferenta mare de capacitate refractiva dintre cei doi ochi. Aceasta diferenta se refera mai precis la diferenta de marime intre imaginile percepute cu fiecare ochi.

Anizometropia este de mai multe feluri, iar corectia optica se stabileste si se aplica particularizat la fiecare pacient in parte. De exemplu, in cazul anizometropiei hipermetropice, ambii ochi au grade variate de defecte. In cazul anizometropiei mixte, un ochi este miop, iar celalalt hipermetrop. In cazul anizometropiei astigmatice, ambii ochi au valori diferite de astigmatism.

Recomandarea de utilizare a lentilelor de contact

Odata ce este diagnosticat cu anizometropie, pacientului i se va recomanda, in primul rand, corectarea afectiunii cu ajutorul lentilelor de contact. In cazul lentilelor de contact, efectul distanta-nod este pe deplin eliminata, iar efectul de grosime la centru este, de asemenea, in mare masura eliminat, ceea ce inseamna ca exista o diferenta minima, cel mai probabil neobservabila in dimensiunea imaginii percepute. Indiferent de natura sa, diagnosticul de anizometropie se pune in momentul in care diferenta de refractie dintre cei doi ochi este mai mare de 2 dioptrii. Doar in cazuri exceptionale se intampla ca unui dintre ochi sa fie  miop, iar celalalt hipermetrop.

Efectele anizometropiei asupra vederii?

Vederea normala, binoculara presupune o vedere buna, egala a ochilor, alinierea axelor celor doi ochi si o miscare coordonata a lor.

In situatia in care exista diferenta de dioptrii intre cei 2 ochi, imaginile care vor ajunge la nivelul creierului vor fi diferite (una clara de la ochiul cu dioptrie mai mica, si una neclara de la ochiul cu dioptrie mai mare). Suprapunerea acestor imagini inegale la nivel central este suparatoare, asa incat creierul suprima imaginea neclara (o ignora, practic), putand astfel sa se instaleze ambliopia (ochiul cu o dioptrie mai mare devine lenes).

In vederea unei corectari eficiente, este de o importanta vitala diagnosticarea anizometropiei, ca de altfel a tutoror celorlalte vicii de refractie, din stadiu incipient, inca din perioada copilariei, prin corectii optice adecvate. Apoi, se va trece la dezampliopizarea ochilor, care consta in stimularea vizuala a “ochiului lenes” prin acoperirea ochiului cu vedere mai buna.

Corectarea vederii se realizeaza cu ajutorul unor lentile de contact de marime diferita(aniseicone). In cazul diferentei mai mari de 5 dioptrii, suprapunerea la nivelul creierului a celor 2 imagini vizuale este de multe ori deranjanta. Ca atare, se renunta la purtarea de corectii optice, iar pacientul se va baza pe vederea cu un singur ochi (care ofera o acuitate vuzuala mai buna).

In ceea ce priveste corectarea acestui viciu de refractie degenerativ, se impune utilizarea unor sortimente de lentile de contact, de regula, cu dioptrii mari, si care sa permita o adaptarea mai usoara la suprapunerea imeginilor celor 2 ochi. In acest sens, recomandate ar fi sortimentele de lentile de contact Biofinity, care fac parte din a III-a generatie de lentile moderne. Ele sunt create dintr-un material denumit Aquaform care nu contine niciun fel de adaos, completare sau substante de inmuiere. Se pot purta 24 de ore timp de 7 zile, inlocuind cu succes ochelarii.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>