Breaking news

Ce este o campanie social media și cum să-și construiești o strategie eficientă?

 

Vrei să-ți îmbunătățești strategia de marketing pe rețelele sociale? Bun! Acum este momentul perfect pentru a face acest lucru.

Într-un domeniu în care concurența creativă, conținutul de calitate și activitatea pe rețelele sociale contează mai mult decât niciodată, o strategie eficientă îți oferă siguranța necesară pentru a spune „nu” eforturilor care nu sunt bazate pe obiectivele relevante pentru social media. De aceea, am creat acest articol pentru a-ți veni în ajutor, atunci când vrei să creezi un plan de marketing, pentru rețelele sociale pe care activezi, de la zero.

 

Ce este social media marketing?

 

Marketingul pe rețelele sociale înseamnă utilizarea platformelor de rețele sociale, precum Instagram, Facebook, Linkedin ori TikTok și altele, pentru a-ți promova businessul și pentru a-ți vinde produsul sau serviciul.

 

Dacă afacerea ta propune pieței un nou produs sau serviciu pe care intenționezi să-l promovezi online, lansarea lui pe rețelele de socializare reprezintă „social media marketing”. Același lucru se întâmplă și în cazul în care interacționezi cu clienții tăi în cadrul secțiunii de comentarii – această activitate se află tot sub umbrela „social media marketing”. Și, mai ales dacă alegi să creezi conținut captivant prin care prezinți valorile și povestea brandului tău și ești activ pe platformele unde se află clienții tăi finali, înseamnă că faci din social media marketing o prioritate pentru afacerea ta.

 

Elementul de bază al social media marketingului este reprezentat de crearea conceptului pentru o campanie social media. În funcție de momentul în care se află afacerea ta, de nevoile brandului și de evenimentele recurente, trebuie să creezi campanii social media pentru a rămâne relevant în fața publicului tău sau, de ce nu, pentru a căpăta vizibilitate pe platformele sociale și pentru a ajunge la noi utilizatori.

 

De la strategie, la campania social media

 

Această formă de marketing necesită să utilizezi abilitățile și instrumentele de management al rețelelor sociale. Așa cum pregătești alte aspecte ale strategiei tale de marketing, trebuie să ai un plan și pentru marketingul pe rețelele sociale.

 

Acum că am definit marketingul pe rețelele sociale, să vedem cum să creăm un plan!

 

Stabilește obiectivele

Conform 2021 Sprout Social Index™ , cele mai comune obiective pentru social sunt creșterea brand awareness-ului (58%) și creșterea community engagement-ului (41%). Și aceste obiective sunt foarte relevante pentru echipele social media care se gândesc la strategii eficiente pentru anul 2023, mai ales dacă se confruntă cu noi provocări.

 

Găsește target audience și rețele potrivite

O mare parte din ceea ce trebuie să cunoști despre publicul tău, va influența strategia de marketing pentru social media la care lucrezi. Așadar, trebuie doar să știi care sunt platformele pe care audiența ta principală le utilizează pentru a putea să maximizezi eforturile și pentru a crea campanii social media potrivite.

Ține cont de valorile brandului și KPIs

Indiferent de obiectivele sau industria în care activezi, strategia de social media ar trebui să fie bazată pe date.

 

Despre ce valori poate fi vorba? Descoperă mai jos!

 

  • Reach – Acest factor este reprezentat de numărul de utilizatori unici care au văzut postarea ta. Cât de multe postări pe care le publici pe rețelele sociale au ajuns efectiv în feedurile utilizatorilor?
  • Clickuri – Acesta este numărul de clickuri pe conținutul sau contul tău. Urmărirea clickurilor din campania de social media este esențială pentru orice afacere. Astfel, vei putea înțelege ce stimulează curiozitatea sau ce îi încurajează pe oameni să dea click pe link-urile din campaniile tale.
  • Engagement – Acesta este determinat de numărul total de interacțiuni împărțit la numărul de afișări. Te va ajuta să înțelegi mai bine cum te percepe publicul și care este tipul de conținut cu care acesta interacționează.
  • Like-uri organice și plătite – Pe lângă un număr standard de Like-uri, aceste interacțiuni sunt legate și de conținutul plătit sau organic. În ultima perioadă este mai greu de câștigat un engagement organic, așadar, multe branduri apelează la reclame. Acești factori te pot ajuta să bugetezi eficient atât promovarea plătită, cât și timpul pe care îl investești în diferite platforme relevante.

 

Acum că știi mai multe detalii despre campaniile social media, dar și despre factorii importanți ai unei strategii pe care să o utilizezi pentru platformele online pe care vrei să-ți promovezi afacerea, ține cont de cele prezentate anterior și bucură-te de campanii de marketing eficiente!

 

>