Breaking news

Ce este D-manoza? Cum funcționează?

 

 

Infecțiile tractului urinar (ITU) reprezintă o problemă din ce în ce mai frecventă. De obicei, medicul va da pacientei un tratament cu antibiotice, însă dacă nu este efectuată o urocultură cu antibiogramă în anumite cazuri, antibioticul poate fi inutil. De fapt, prescrierea inadecvată a antibioticelor pentru această afecțiune nu înseamnă că boală se va vindeca. Din contră! Numărul bacteriilor rezistente la un anumit tip de antibiotic va fi în continuă creștere. S-a dovedit științific faptul că tratamentul eficient al unei infecții a tractului urinar se poate baza pe o combinație ce ce contine  D-manoză și diverse extracte de plante. O astfel de combinație este la fel de eficientă și, în același timp, nu duce la creșterea rezistenței la antibiotice. Să aruncăm o privire mai atentă.

 

Ce sunt ITU?

 

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt printre cele mai frecvente boli infecțioase. Cele mai recente statistici arată clar că infecțiile tractului urinar afectează aproape jumătate dintre femei, acestea fiind predispuse la astfel de probleme din cauza anatomiei specifice. În plus, se estimează că una din zece femei suferă de acest tip de infecție cel puțin o dată pe an. Bacteriile patogene dominante sunt în principal agenți patogeni Gram-negativi, cu Escherichia Coli în prim-plan care provoacă până la 80% din toate infecțiile tractului urinar.

 

Terapia cu antibiotice este o formă comună de tratament pentru infecțiile tractului urinar, dar utilizarea extinsă și adesea inutilă a antibioticelor contribuie la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. În plus, efectele sale pot fi extrem de dăunătoare pentru noi – poate duce la o situație în care nu mai putem folosi niciun antibiotic eficient pentru a lupta împotriva bacteriilor, pe lângă alte probleme ale sistemului digestiv sau afectarea, în timp, a ficatului. Din fericire, rapoartele științifice recente aduc noi soluții în tratamentul infecțiilor urinare. S-a dovedit că aceste extracte de plante combinate cu D-manoză pot fi la fel de eficiente în tratamentul infecțiilor tractului urinar.

 

D-manoza – ce este?

 

Această monozaharidă, numită adesea în mod colocvial manoză pentru cistită, este un zahar simplu, strâns legat de glucoză. Este un compus valoros în tratamentul infecțiilor urinare datorită faptului că reduce atașarea bacteriilor patogene de pereții tractului urinar. Datorită acestui fapt, bacteriile nu rămân pe epiteliu, ci sunt excretate în exterior odată cu urină. Acest mecanism de acțiune înseamnă că D-manoza poate accelera semnificativ tratamentul infecției tractului urinar și poate fi folosită și în scop profilactic, reducând astfel riscul de infecție. D-manoza se găsește în anumite surse naturale. Cea mai comună sursă de D-manoză este molidul, în special scoarța acestuia. De asemenea, D-manoza poate fi găsită în cantități mai mari sau mai mici în alte plante, cum ar fi măceșele, afinele și merișoarele, acestea din urmă fiind însă cele mai populare ca sursă.

 

  • manoza poate fi utilizată ca supliment alimentar. Este adesea comercializată sub formă de pulbere sau capsule, dar și lichidă, și este disponibilă în multe magazine specializate pe produse naturiste și în farmacii. La Plantum.ro este disponibilă sub toate formele de suplimente alimentare. Totuși, D-manoza lichidă poate fi o opțiune mai convenabilă pentru unii oameni din mai multe motive:

 

-Absorbție mai rapidă: D-manoza lichidă poate fi absorbită mai rapid în organism decât sub formă de pulbere sau capsule. Asta înseamnă că substanța activă poate ajunge mai rapid în tractul urinar, unde este adesea utilizată pentru susținerea sănătății sistemului urinar.

 

-Dozare mai ușoară: D-manoza lichidă permite o dozare mai precisă și mai ușoară decât pulberea sau capsulele. Cantitatea necesară poate fi măsurată cu ajutorul unei lingurițe sau a unei pipete și doza poate fi ajustată în funcție de nevoile individuale.

 

-Varietatea formelor de administrare: D-manoza lichidă poate fi adăugată în apă sau în alte lichide, făcând administrarea mai plăcută pentru cei care au dificultăți în înghițirea capsulelor sau a pulberii.

 

Cum ajută merișoarele în cazul cistitei?

 

Merișoarele au câștigat faimă pentru proprietățile lor de a ajută în tratarea infecțiilor urinare. În ultimul deceniu, au fost utilizate pe scară largă sub formă de profilaxie împotriva infecțiilor recurente ale tractului urinar. Între timp, s-a dovedit că merișoarele și procianidinele conținute în ele sunt eficiente în prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar. Un studiu clinic randomizat efectuat la femei a demonstrat că administrarea D-manozei cu extract de merișor a provocat o modificare semnificativă în cazul apariției bacteriuriei sau piuriei. Prin urmare, d-manoza cu merișor este justificată în terapia eficientă a infecțiilor urinare.

 

Alte extracte sau plante medicinale folosite pentru cistită

 

Berberina – Merișorul nu este singura sursă folosită în tratamentul ITU. Cu toate acestea, ea a câștigat cea mai mare popularitate. Însă și ierburile care conțin berberină pot ajuta într-o oarecare măsură. Berberina este un agent antiadeziv, prin urmare previne eficient ca bacteriile să adere la epiteliul tractului urinar.

 

Mesteacăn – Mesteacănul, pe de altă parte, este cunoscut pentru activitatea sa antimicrobiană de ani de zile, iar extractele din acest arbore sunt utilizate în mod obișnuit în tratamentul ITU. Au capacitatea de a preveni colonizarea tractului urinar de către agenții uropatogeni. De asemenea, alte extracte din plante sunt arbutina (extrasă din brânca-ursului dar și din merișoare) și forskolina (extrasă din urzică indiană).

 

Combinația de d-manoză și ierburi – este eficientă?

 

Deși literatura științifică disponibilă pe acest subiect nu este extinsă, există dovezi clare ale eficacității combinației dintre d-manoză cu alte extracte de plante în cursul ITU. Un studiu a fost realizat pe un grup de femei care sufereau de cistită cu antecedente pozitive de ITU recidivante. S-a dovedit că administrarea orală a D-manozei cu arbutină, berberină, forskolină sau mesteacăn a redus semnificativ episoadele recurente de infecții ale tractului urinar.

 

D-manoza, chiar și folosită de una singură ca supliment alimentar, poate fi eficientă nu numai în vindecarea ITU, ci și în prevenție. De aceea, orice femeie, mai ales dacă are predispoziție pentru astfel de probleme ale tractului urinar, ar trebui să facă periodic cure cu suplimente ce conțin D-manoza.

 

 

>