Breaking news

Ce echipamente de protectie iti sunt necesare in functie de mediul in care lucrezi?

loading...

Ca angajator, ai in mana siguranta si sanatatea angajatilor, indiferent de mediul de lucru in care acestia isi desfasoara zilnic activitatea. Practic, va trebui sa cunosti riscurile prezente in respectivul domeniu de activitate, precum si masurile necesare pentru a evita aceste riscuri.

Echipamentele de protectie sunt necesare pentru a anticipa sau a contracara efectele nedorite in cazul unor situatii care ti-ar putea pune in pericol sanatatea sau siguranta personala. Astfel, responsabilitatea fiecarui angajat, precum si a managerului de echipa, este sa citeasca instructiunile de folosire si sa verifice cu regularitate integritatea echipamentelor de protectie prezente si sa evalueze starea lor, astfel incat acestea trebuie schimbate in cazul in care nu mai ofera protectie suficienta. Dar oare stii care sunt cele mai indicate echipamente de protectie pentru activitatea pe care o desfasori? In acest sens, specialistii in siguranta la locul de munca de la Kronos ti-ai pregatit o lista cu cateva exemple de echipamente de protectie si situatiile in care acestea sunt absolut necesare.

Protectie pentru cap

Purtarea unei casti de protectie poate preveni sau atenua decisiv accidentarile la cap. Astfel, va trebui sa alegi o casca solida, adaptata perfect conditiilor de lucru. In orice caz, piata de echipamente de protectie din prezent iti va pune la dispozitie o multitudine de modele diferite atat prin design, cat si prin functionalitate. Poti opta pentru o casca cu un design elaborat, care sa ofere harnasament ajustabil, protectie sporita la ceafa, banda antitranspiratie din material textil moale la atingere sau gauri de ventilatie in partile laterale.

Protectie pentru ochi

Ochii sunt printre cele mai complexe si vulnerabile parti ale corpului, iar accidentele la nivelul ochilor sunt intalnite in foarte multe domenii de activitate, de la constructii si industria auto, pana la HoReCa. Toate tipurile de astfel de accidente pot fi prevenite cu ajutorul unei perechi de ochelari de protectie de calitate. Intri in contact cu lumina foarte puternica sau radiatii infrarosii? Atunci o pereche de ochelari de sudura sau chiar o masca te vor feri de accidentarile de acest tip.

Protectie pentru auz

Lucrezi intr-un mediu cu niveluri acustice ridicate? In acest caz, este foarte important sa folosesti echipamente de protectie destinate protejarii auzului. Dopurile de urechi sunt foarte confortabile, insa o pereche de casti poate fi mai utila in cazul in care doresti sa inlaturi rapid si frecvent echipamentul care atenueaza sunetele.

Protectie pentru sistemul respirator

Purtarea unei masti nu este un moft, in special atunci cand natura muncii tale te aduce in contact cu materiale sau substante toxice. Circa 15% din angajatii din Uniunea Europeana inhaleaza vapori, fum sau praf in timpul orelor petrecute la serviciu. Echipamentele de protectie precum mastile de praf te vor ajuta sa eviti inhalarea particulelor fine si a altor substante solide periculoase aflate in aer. In cazul in care substantele pe care le-ai putea inhala sunt toxice, va trebui sa lucrezi cu o masca ce va acoperi integral fata. Etanseitatea acesteia iti va proteja mult mai bine gura si nasul impotriva poluarii.

Protejarea mainilor

Mainile si degetele fac adesea obiectul accidentelor la locul de munca, asadar este vital sa le protejezi corespunzator. In functie de domeniul de activitate, poti alege diverse tipuri de echipamente de protectie sub forma manusilor:

– protectie impotriva vibratiilor;

– protectie impotriva taieturilor si intepaturilor;

– protectie impotriva temperaturilor extreme;

– protectie impotriva riscurilor bacteriologice;

– protectie impotriva agentilor corozivi.

Protejarea picioarelor

In unele domenii, pana si picioarele au nevoie de echipamente de protectie special proiectate. Astfel, pantofii, cizmele sau bocancii special conceputi (cu bombeu metalic) vor oferi picioarelor tale protectie impotriva greutatilor foarte mari. O talpa anti-alunecare va fi foarte utila atunci cand lucrezi in conditii umede, in special fiindca multe dintre accidentele de la locul de munca se produc prin alunecare sau impiedicare.

Hainele de lucru potrivite

Prevenirea accidentelor pe santier sau in atelierele aglomerate este obligatorie. Astfel, vizibilitatea trebuie sa fie cat mai buna: un combinezon sau o salopeta de culoare intensa fabricata dintr-un material rezistent poate preveni accidentele de munca. In plus, daca lucrezi in aer liber, va trebui sa porti cel putin o vesta reflectorizanta si pantaloni cu benzi reflectorizante.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>