Breaking news

Ce beneficii are tratamentul cu ozonoterapie pentru sănătate?

Persoanele cu tulburări de respirație sau care au suferit un atac de cord, pot fi apela la ozonoterapie pentru reducerea simptomelor.

Terapia cu ozon este realizată prin introducerea ozonului în organism, cu scopul de a trata o boală sau o rană. Ozonul este un gaz incolor format din trei atomi de oxigen.

Unele cercetări au descoperit că ozonul poate fi folosit pentru a trata diferite afecțiuni medicale prin stimularea sistemului imunitar.

Discută cu medicul tău despre cel mai bun mod de a folosi tratamentul cu ozonoterapie, dacă crezi că acesta îți poate aduce beneficii pentru sănătate.

Ozonoterapie – Cum funcționează?

Oxigenul este unul dintre cei mai importanți nutrienți din organism. Nu contează numai cât de mult oxigen este absorbit în organism, ci și în ce fel este utilizat.

Pe măsură ce îmbătrânim, eficiența cu care organismul folosește oxigenul scade local și sistemic, rezultând o scădere a funcției celulare în întregul corp.

În plus, atunci când nu există suficient oxigen, corpul generează radicali liberi excesivi, care duc la boli degenerative și îmbătrânire prematură.

Când este administrat, acesta supraoxigenează sângele, determinând producția crescută de enzime – care formează antioxidanți și realizează îmbunătățirea funcției mitocondriale.

Ozonul stimulează oxigenarea, îmbunătățește producția de energie și metabolismul, modulează sistemul imunitar și acționează ca un agent antimicrobian direct, util în tratarea infecțiilor bacteriene, virale, parazitare și fungice.

Prin aceste procese ozonul scade posibilitatea imbatranirii premature si a bolilor degenerative.

Ozonul medical este folosit ca dezinfectant pentru instrumentele medicale și ca tratament pentru diferite afecțiuni. Acesta poate ajuta și la prevenirea infecțiilor.

Conform cercetărilor, fluidele corporale care intră în contact cu ozonul, reacționează prin formarea mai multor proteine ​​și celule roșii ale sângelui. Acest lucru crește aportul de oxigen din organism.

Terapia cu ozon poate opri procesele nesănătoase din organism prin distrugerea bacteriilor, virusurilor și ciupercilor.

Există trei forme principale de tratament în administrarea de ozon:

  • Direct la țesut
  • Pe cale intravenoasă

Ozonoterapie – Beneficii

Terapia cu ozon poate fi utilizată pentru o varietate de afecțiuni. Cercetările cu privire la eficacitatea și siguranța acesteia sunt în desfășurare.

Tulburări de respirație

Persoanele cu tulburări de respirație pot fi apela la ozonoterapie pentru reducerea simptomelor. [1]

Prin creșterea nivelului de oxigen din sânge, terapia cu ozon poate ajuta la reducerea presiunii din plămâni. Plămânii sunt responsabili pentru furnizarea de oxigen în sânge.

Un studiu care a analizat terapia intravenoasă cu ozon ca tratament pentru boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC) a constatat că aceasta a îmbunătățit calitatea vieții și capacitatea de a face mișcare la foștii fumători care au avut BPOC.

Deși ozonul poate avea utilizări benefice, este și un poluant al aerului și nu trebuie inhalat.

Inhalarea ozonului poate irita sau deteriora plămânii, în special la persoanele cu boli respiratorii.

Poate remedia deteriorarea țesutului cerebral

După ce o persoană a suferit un accident vascular cerebral, care privează creierul de oxigen, zona creierului care este deteriorată este cunoscută sub numele de penumbra.

Cel mai bun mod de acțiune pentru a reduce daunele este de a restabili oxigenul cât mai repede posibil.

Un studiu din 2012 a constatat că un amestec de gaze de oxigen și ozon furnizat țesutului creierului nu numai că a oprit daune ulterioare, dar a readus creierul la starea sa inițială. [2]

Risc redus de atacuri cardiace repetate

Pentru persoanele care au suferit de atacuri de cord, nu este neobișnuit ca un atac de cord să apară a doua sau a treia oară. [3]

S-a găsit dovezi că terapia cu ozon poate reduce semnificativ șansele unui atac de cord repetat, dezvoltarea țesutului mort din lipsa de oxigen sau ritmul cardiac anormal sau neregulat, cunoscut și sub numele de aritmie după un atac de cord.

Cu cât terapia cu ozon este primită mai repede, cu atât mai bine.

Când pacienții primesc rapid și frecvent tratament, cu atât mai mult este redus riscul unui atac de cord repetat.

STUDII

  1. An integrative approach in the treatment of chronic obstructive pulmonary disease: The role of the ozone therapy – https://www.researchgate.net/profile/Emma-Borrelli/publication/267835619_An_integrative_approach_in_the_treatment_of_chronic_obstructive_pulmonary_disease_The_role_of_the_ozone_therapy/links/545b38fe0cf2c16efbbbeefd/An-integrative-approach-in-the-treatment-of-chronic-obstructive-pulmonary-disease-The-role-of-the-ozone-therapy.pdf
  2. Selective ozone concentrations may reduce the ischemic damage after a stroke – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22263539/
  3. Effects of oxygen ozone therapy on cardiac function in a patient with a prior myocardial infarction – https://www.pagepressjournals.org/index.php/ozone/article/view/6745/6826
>