Breaking news

Ce alegem: orezul brun sau orezul alb?

loading...

Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel global, un aliment tradițional de bază, în special în Asia. Orezul are diferite forme, mărimi și varietăți de culoare, iar cel alb este consumat în cantitățile cele mai mari. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe persoane preferă orezul brun, considerându-l din urmă mai indicat pentru dietă. 

Este important să știm că toate varietățile de orez alb sunt, la bază, orez brun. În urma unor procese succesive de măcinare și cernere, straturile exterioare, germenii și tărâțele sunt îndepărtate, iar produsul final are culoarea deschisă pe care o cunoaștem. Acest proces conduce, însă, la pierderea unor nutrienți – vitamine, minerale și fibre – și rezultatul este accentuat prin spălarea orezului pentru a îndepărta impuritățile.

Așadar, ce să alegem și de ce? Rândurile de mai jos vin să ne susțină decizia.

Informații nutriționale și diferențe între produse

Toate varietățile de orez conțin într-o proporție covârșitoare carbohidrați (alături de mici cantități de proteine și lipide), elemente esențiale în susținerea unei diete echilibrate formată din alimente bio pentru o viață sănătoasă.

Astfel, conform informațiilor furnizate de Departamentul pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii, o măsură de 100 gr de orez alb gătit furnizează 130 Kcal și conține: 28,59 gr carbohidrați, 2,38 gr proteine, 0,21 gr lipide, 0,3 gr fibre, mici cantități de fosfor, potasiu, magneziu, seleniu și fier, precum și cantități insignifiante de vitamine, acid folic și diferiți compuși organici. Aceeași sursă precizează că în 100 gr de orez brun avem: 123 Kcal, 25,58 gr carbohidrați, 2,74 gr proteine, 0,97 gr lipide, 1,6 gr fibre, cantități ceva mai mari de fosfor, potasiu, magneziu, seleniu și fier.

Așadar, orezul brun este o cereală integrală mai puțin alterată prin procesare și cu un conținut mai ridicat de nutrienți. Orezul alb, fiind procesat, este mai puțin hrănitor și, comparativ cu orezul brun din care provine, reprezintă o sursă de „calorii goale”.

Efectele asupra stării de sănătate

Orezul brun este recunoscut ca fiind bogat în lignani, compuși polifenolici – metaboliți vegetali secundari – cu influență benefică în scăderea nivelului de grăsimi în sânge, controlul tensiunii arteriale și scăderea inflamațiilor arteriale. Acest tip de orez pare să influențeze scăderea ambelor tipuri de colesterol LDL (așa-numitul colesterol „rău”) și HDL (colesterolul bun).

Cerealele integrale, din care face parte și orezul brun, conțin cantități importante de antioxidanți – compuși moleculari care pot lupta cu radicalii liberi generați în mod natural de organism. Alte beneficii pe care le oferă consumul de cereale integrale sunt scăderea în greutate și reglarea digestiei, cu impact asupra funcționării întregului organism.

Riscurile asociate consumului de orez

Este important de știut faptul că orezul brun conține antinutrienți – cunoscuți sub denumirea generică de acid fitic sau fitiți – și o cantitate de arsenic. Acidul fitic reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul și zincul din alimente, conducând pe termen lung, în cazul unei diete bazate majoritar pe acest tip de orez, la dezechilibre legate de aportul de minerale. Arsenicul este un element chimic toxic – un metal greu – care, ingerat în cantități mari, poate provoca cancer, boli cardiovasculare sau diabet tip 2.

Orezul alb are un indice glicemic 89, în timp ce orezul brun are un indice mai scăzut: 50. Acest lucru înseamnă că orezul alb este un aliment care mărește nivelul de zahăr în sânge, în timp ce orezul brun, datorită cantităților importante de fibre și magneziu, ajută la un mai bun control al glicemiei și previne riscul apariției diabetului tip 2. Din cauza indicelui glicemic ridicat, orezul alb are o influență negativă asupra sănătății, prin prisma creșterii în greutate, mai ales dacă este consumat regulat și în cantități mari. Pe de altă parte, orezul brun se pare că nu provoacă același efect, datorită indicelui glicemic mai scăzut și conținutului bogat în fibre.

Modul de preparare

Reîncălzirea – mai ales după ce a mai fost încălzit o dată – și consumul orezului gătit pot conduce la toxiinfecție alimentară, deci este recomandat să fie pregătit doar în cantitățile ce urmează a fi consumate. Dacă se dorește, totuși, păstrarea pentru consum ulterior, acest aliment trebuie să fie păstrat la rece timp de maxim 24 de ore, iar reîncălzirea trebuie să fie accentuată și uniformă.

Per ansamblu, se pare că orezul brun este o alegere nutrițională superioară orezului alb, cu un conținut mai mare de vitamine, minerale și fibre, precum și valori mai scăzute ale indicelui glicemic. Anumite mâncăruri sunt, însă, mai gustoase atunci când sunt preparate cu orez alb, în special deserturile, în timp ce orezul brun, dacă este unicul aliment sănătos în dietă, nu poate produce mari schimbări.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-fgdwu

loading...